Manja slova Veća slova RSS
Top vijesti Najčitanije  
25.06.2018

Najava: Ministar kulture Republike Slovenije Anton Peršak u posjeti Crnoj Gori

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar kulture Republike Slovenije Anton Peršak razgovaraće sjutra, 26. juna 2018. godine na Cetinju o saradnji u oblasti kulture između dvije zemlje. Nakon bilateralnog susreta ministri će dati izjave za medije, u Ministarstvu kulture, u 10.15 sati.28.06.2018.

Poziv Puglia LANDXCAPES 2018

Poziv Puglia LANDXCAPES 2018

Ministarstvo kulture Crne Gore, kroz članstvo u organizaciji BJCEM - Bijenale mladih umjetnika Mediterana (Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée) objavljuje J A V N I P O Z I V za prijavu učešća umjetnika mlađe generacije u rezidencijalnom programu LANDXCAPES | art, storytelling, landscapes | PUGLIA 08 – 19. oktobar 2018.


MKU

MKU

MKU

MKU

MKU

MKU

MKU

MKU

MKU

MKU

MKU

 

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Aktuelnosti

15.07.2018.

Ministar Bogdanović: Najava MCP SPC da održi parastos Draži Mihailoviću nedopustiv je čin i za svaku osudu

Ministar Bogdanović: Najava MCP SPC da održi parastos Draži Mihailoviću nedopustiv je čin i za svaku osudu

Povodom najavljenog parastosa nekadašnjem vodji četničkog pokreta Draži Mihailoviću, koji će služiti Mitropolija crnogorsko primorska reagovao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović: Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vođi četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno - sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije...

više...
14.07.2018.

Ministar Bogdanović otvorio Kotor Art - Don Brankove dane muzike

Ministar Bogdanović otvorio Kotor Art - Don Brankove dane muzike

Na Dan državnosti 13. jula, ispred Katedrale Sv. Tripuna otvoren je muzički program KotorArta, Dan Brankovi danu mizike. Dan Brankove dane m‚uzike otvorio je minjistar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je u svom obraćanju istakao: "Rijetko gdje je kao na prostoru Boke Kotorske ostvaren jedinstven sklad elemenata prirode i slojeva kulture, u kom je, bez obzira na burnu istoriju, umjetnost uvijek imala posebno mjesto.

više...
13.07.2018.

Intervju ministra Bogdanovića Dnevnim novinama: Crnogorcima je 13. jul dio slobodarskog koda

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović kaže da 13. jul sažima najčistije slobodarske težnje crnogorskog naroda,jer se kroz spontanost i masovnost ovog velikog istorijskog događaja pokazalo kolikoje kult slobode duboko upisan u kolektivnoj svijesti Crnogoraca. On je u intervjuu za Dnevne novine istakao da je taj kult vremenom postao svojevrsni slobodarski kod koji će u najvećoj mjeri odrediti ono po čemu je Crna Gora prepoznatljiva u svijetu. "To je istorija koja bilježi otpor svakom osvajaču, a koja ne bilježi osvajanje tuđeg. Ujedno to nasljeđe smo dužni da čuvamo i da ga na pravi način štitimo za generacije koje dolaze", kaže Bogdanović.

više...
12.07.2018.

Javni poziv - Sektorska analiza

U skladu sa članom 12 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija („Sl.list Crne Gore“, broj 41/18), a u vezi sa članom 32a stav 2 Zakona o nevladinim organizacijama ("Sl. list CG", br. 39/11 i 37/17), Ministarstvo kulture objavljuje JAVNI POZIV Zainteresovanim nevladinim organizacijama za konsultacije u cilju sačinjavanja Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima kulture i umjetnosti, u 2019. godini.

više...
11.07.2018.

Ministri Zenka i Bogdanović položili vijenac na Spomen obilježju u znak sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih

Ministri Zenka i Bogdanović položili vijenac na Spomen obilježju u znak sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih

11. jul, Dan sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu 1991-2001. obilježen je danas, u spomen parku “Pobrežje”, u organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore, kao izvornog inspiratora ustanovljivanja istog. U znak sjećanja na pale žrtve i u ime Vlade Crne Gore ministri Mehmed Zenka i Aleksandar Bogdanović položili su vjenac na spomen obilježje.

više...