Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Najave

17.11.2017.

Međunarodna konferencija “Politike državnog i kulturnog identiteta u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa”

Međunarodna konferencija “Politike državnog i kulturnog identiteta u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa” Međunarodna konferencija “Politike državnog i kulturnog identiteta u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa” biće otvorena u ponedjeljak, 20. novembra, u 11 sati u hotelu Hilton.

10.11.2017.

Dodjela Njegoševe nagrade za 2017. godinu

Dodjela Njegoševe nagrade za 2017. godinu

Njegoševa nagrada za 2017.godinu biće uručena u ponedjeljak, 13. novembra u 19 sati u Vladinom domu na Cetinju. Nagradu će ovogodišnjem laureatu, književniku Miloradu Popoviću uručiti Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

09.11.2017.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Egipta

Sjutra, 10. novembra 2017. u 10.30 sati, u Ministarstvu kulture na Cetinju će biti potpisan Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti kulture.

01.11.2017.

Promocija knjige Starogradskim ulicama (na kapiji) Ganija Karamanage

Promocija knjige Starogradskim ulicama (na kapiji) Ganija Karamanage, biće organizovana 2.11.2017. godine u 18 sati, u Ministarstvu kulture na Cetinju. Uz autora na promociji će govoriti pisac Muzafer Čauši i publicistkinja Ana Živanović. Knjiga Starogradskim ulicama (na kapiji) predstavlja zbir sjećanja, anegdota, legendi vezanih za ulcinjski Stari grad i vječne tajne kaljajskog kamena, ljude i običaje, daleka mora i čudesne zemlje, koje autor uobličava u pripovjedni iskaz što tekstu daje i osobeno fiktivno ozračje. Upravo to ovu Karamanaginu knjigu čini originalnim štivom u korpusu literature koja na osoben način tretira nasljeđe i folkor.

30.10.2017.

Danas počinje Generalna konferencija UNESCO

Danas počinje Generalna konferencija UNESCO

Generalna konferencija UNESCO održava se od 30. oktobra do 14. novembra u sjedištu UNESCO, u Parizu. Delegaciju Crne Gore na Generalnoj konferenciji čine: Zoran Janković, v.d. državnOG sekretarA u Ministarstvu vanjskih poslova, Dragica Ponorac, ambasadorka Crne Gore u Francuskoj i pri UNESCO, Milica Nikolić, generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO i Zdenka Radulović, ministarka-savjetnica u Ambasadi Crne Gore u Francuskoj. Izlaganje šefa crnogorske delegacije, v.d. državnog sekreatara Jankovića, planirano je za 3. novembar.

25.10.2017.

Počinje Berza mediteranskog arheološkog turizma u Italiji

Počinje Berza mediteranskog arheološkog turizma u Italiji

Berza mediteranskog arheološkog turizma održava se od 26. do 29. oktobra 2017. godine, u Pestumu, Italija. U okviru Berze biće predstavljena arheološka baština Crne Gore. Na štandu Crne Gore naći će se i trojezični katalog »Antičke uspomene iz Crne Gore«, koji su priredili Ministarstvo kulture, Narodni muzej Crne Gore i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

10.10.2017.

Bijenale crnogorskog teatra 2017.

Bijenale crnogorskog teatra 2017.

Bijenale crnogorskog teatra 2017, u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 12. do 18. oktobra. Na nacionalnom pozorišnom festivalu biće izvedeno šest predstava u takmičarskoj selekciji.

05.10.2017.

Izložba Pomorskog muzeja Crne Gore “Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama” na Krku

Izložba Pomorskog muzeja Crne Gore “Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama” na Krku

Izložba Pomorskog muzeja Crne Gore “Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama” biće centralni dio programa “Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke” na Krku.

02.10.2017.

Kulturni vodič - Cetinje

Kulturni vodič - Cetinje

Turistička organizacija Prijestonice Cetinje pokrenula je kulturni vodič u formi mjesečnog repertoara, koji će objediniti programe i projekte nacionalnih i lokalnih ustanova kulture i obrazovanja, kao i umjetničkih organizacija civilnog i privatnog sektora koje djeluju na Cetinju.

29.09.2017.

Kalendar kulture: 90 godina od rođenja reditelja Mila Đukanovića

Kalendar kulture: 90 godina od rođenja reditelja Mila Đukanovića

Povodom 90 godina od rođenja reditelja Mila Đukanovića, Crnogorska kinoteka u saradnji s Narodnom bibliotekom ‘’Radosav Ljumović’’, organizuje sjutra, 30. septembra projekciju filmova ''Muškarci juče, danas i...'' iz 1963. i ''Ne diraj u sreću'' iz 1961. godine. Retrospektiva Đukanovićevih filmova biće održana u Kosoj sali biblioteke u Podgorici u 19 sati, odnosno 21 sat, u okviru Kalendara obilježavanja kulturnih događaja u 2017. godini.