Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Najave

21.07.2017.

Izložba Hercegnovskog strip festivala na Cetinju

Izložba Hercegnovskog strip festivala na Cetinju U Ministarstvu kulture će u ponedjeljak, 24. jula 2017. godine, u 11 sati biti otvorena izložba “Retrospektiva decenije trajanja - Hercegnovski strip festival“. Na otvaranju će govoriti prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture i predstavnici Udruženja ljubitelja stripa.

12.07.2017.

Info dan EU programa Kreativna Evropa u Petnjici

Info dan EU programa Kreativna Evropa u Petnjici

Ministarstvo kulture i Desk za Kreativnu Evropu organizuju Info dan posvećen EU programu Kreativna Evropa, u ponedjeljak 17. jula u Centru za kulturu u Petnjici, sa početkom u 12 časova. Na događaju, koji je namijenjen institucijama i organizacijama koje djeluju u oblasti kulture iz opština Bijelo Polje, Berane, Petnjica i šire, biće predstavljeni aktuelni konkursi oba potprograma (Kultura i MEDIA) i mogućnosti za apliciranje i učešće u programu.

11.07.2017.

Otvaranje izložbe „Linije bjekstva“ u okviru 31. festivala Grad teatar

Otvaranje izložbe „Linije bjekstva“ u okviru 31. festivala Grad teatar

Međunarodna multimedijalna izložba „Linije bjekstva“, biće otvorena 12. jula u 22 sata, u Kući Medina, na Trgu pjesnika, u Budvi, u okviru 31. izdanja festivala Grad teatar. Izložbu koja je autorski projekat kustoskinje Svetlane Racanović će otvoriti prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture. Na njoj će biti predstavljeni radovi umjetnika Milije Pavićevića i Natalije Vujošević iz Crne Gore, Neše Paripovića i Jovana Čekića iz Srbije i Marka Polonija iz Švajcarske.

07.07.2017.

Otvaranje izložbe „Crnogorske fotografije u Europeani“

Otvaranje izložbe „Crnogorske fotografije u Europeani“

Izložba „Crnogorske fotografije u Europeani“ autora Slađane Sjekloće i Borisa Kaluđerovića, biće otvorena u ponedjeljak, 10. jula, u 13 sati, u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“. Izložbu će otvoriti otvoriti prof. dr Maja Đurić. Ova, kao i druge fotografske kolekcije u posjedu Nacionalne biblioteke, predstavlja dragocjeni izvor informacija o istoriji naroda sa ovih prostora, koja tek treba da bude otkrivena korisnicima i sačuvana za buduće generacije.

07.07.2017.

Počinje ljetnja škola „Nova kultura doktorskih studija“

Počinje ljetnja škola „Nova kultura doktorskih studija“

Univerzitet Crne Gore organizovaće, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, od 7. do 11. jula ljetnju školu „Nova kultura doktorskih studija“ na Cetinju i u Kotoru.

04.07.2017.

Sjutra otvaranje izložbe “Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi

Sjutra otvaranje izložbe “Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi

Izložba „Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi, biće otvorena u srijedu, 5. jula, u 21 sat, u Dvorcu kralja Nikole u Baru. Izložbu će otvoriti prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture. Na otvaranju će govoriti i mr Milun Lutovac, selektor likovnog programa Barskog ljetopisa.

03.07.2017.

Info dan EU programa Kreativna Evropa u Nikšiću

Info dan EU programa Kreativna Evropa u Nikšiću

Ministarstvo kulture i Desk za Kreativnu Evropu organizuju Info dan posvećen EU programu Kreativna Evropa, koji će biti održan u Gradskoj kući u Nikšiću, u četvrtak 6. jula, u 11 sati. Na Info danu će biti riječi o aktuelnostima potprograma MEDIA i Kultura, s posebnim akcentom na propozicijama učešća na konkursima za Književno prevođenje i Projekte saradnje. Osim toga, biće predstavljen konkurs namijenjen projektima za obilježavanje Godine evropske kulturne baštine (2018), kao i aktuelnosti EU programa Evropa za građane.

03.07.2017.

Izložba „Tragovima crnogorske pismenosti'' u Biljardi

Izložba „Tragovima crnogorske pismenosti

Izložba ,,Tragovima crnogorske pismenosti'' biće otvorena 3. jula 2017, u 20 sati, u Biljardi. Izložbu, koja obuhvata period od antičkih kamenih natpisa sa primorja, preko Vranjanskih i srednjovjekovnih povelja, rukopisanih knjiga, prvih štampanih knjiga, ličnih prepiski crnogorskih vladika, diplomatske prepiske zvanične Crne Gore, crnogorskih zakonika, pa sve do pojave,,Crnogorca'' i ,,Glasa Crnogorca'', organizuje Narodni muzej Crne Gore.

28.06.2017.

Otvaranje izložbe “Titanic – Carpathia” u Nacionalnoj biblioteci ‘’Đurđe Crnojević’’

Izložba “Titanic – Carpathia” nastala međusobnom saradnjom Nacionalne biblioteke ‘’Đurđe Crnojević’’, Pomorskog i povjesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Saveza Crnogorca Hrvatske, biće otvorena u petak, 30. juna u holu Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, na Cetinju u 19 sati.

28.06.2017.

MEDIA Info dan u Podgorici - Kako do sredstava za kinematografiju iz EU fonda?

MEDIA Info dan u Podgorici - Kako do sredstava za kinematografiju iz EU fonda?

MEDIA Info dan, u organizaciji Ministarstva kulture i Deska za Kreativnu Evropu, biće održan u utorak, 4. jula 2017. godine u EU Info centru u Podgorici s početkom u 14:30 sati, u okviru manifestacije „Dani evropskog filma“.