Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministru Goranoviću uručen prvi primjerak crnogorsko-makedonskog i makedonsko-crnogorskog rječnika

Ministru Goranoviću uručen prvi primjerak crnogorsko-makedonskog i makedonsko-crnogorskog rječnika
Datum objave: 27.09.2016 12:35 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Pavle Goranović, ministar kulture, danas je na Cetinju razgovarao sa Remzom Skenderovićem, autorom prvog crnogorsko-makedonskog i makedonsko-crnogorskog rječnika.
Ministarstvo kulture Crne Gore pružilo je finansijsku podršku izradi ovog riječnika, koji sadrži više od 30000 riječi, datih u svom osnovnom obliku  i predstavljenih odgovarajućim leksičkim ekvivalentima u oba smjera.
Ministar Goranović je u razgovoru sa autorom Skenderovićem kazao da je objavljivanje ovakvog rječnika najbolji način trajnog povezivanja dvije kulture i simbol razumijevanja crnogorskog i makedonskog naroda, te da je stoga bilo sasvim očekivano da Ministarstvo kulture podrži projekat njegove izrade.
Skenderović je zahvalio na podršci Ministarstva, a prve primjerke rječnika uručio je ministru  Goranoviću. On je napomenuo da je ovim rječnikom obuhvaćena leksika svih oblasti života  koja je u trenutnoj  upotrebi.
„Objavljivanje ovog rječnika predstavlja značajan doprinos obogaćivanju makedonske i crnogorske leksikografske nauke i osnaživanju  dugogodišnjih makedonsko crnogorskih veza’’, kazao je Skenderović.
Remzo Skenderović je i autor crnogorsko slovenačkog i slovenačko crnogorskog rječnika objavljenog prošle godine uz finansijsku podršku Ministarstva kulture.