Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast kulture

Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast kulture
Datum objave: 28.09.2016 16:21 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Pavle Goranović, ministar kulture i Željko Kalezić, predsjednik Sindikata kulture potpisali su danas, u Ministarstvu culture Granski kolektivni ugovor za oblast kulture.
 
“Ovaj, za sve nas izuzetno važan dokument,  koji su nakon vrijednog rada i procesa usaglašavanja, sačinili predstavnici Ministarstva i Sindikata kulture, od danas će proizvoditi povoljnija pravna dejstva od značaja za unapređenje položaja zaposlenih u kulturi, u okviru našeg državnog sistema i to u nekoliko aspekata,” istakao je minister Goranović.
 
Ministar Goranović je u svom obraćanju dalje naveo: “Podsjetiću da je Granski kolektivni ugovor koji je do sada bio na snazi potpisan 2006. godine, što nas je dodatno obavezalo da ovom značajnom poslu pristupimo s pojačanom odgovornošću. Takođe, sama činjenica da ovaj reprezentativni sindikat okuplja veliki broj djelatnika veoma specifičnih profesija, na čijem se pregalaštvu temelji kultura naše države, obavezalo nas je da iskažemo brigu bar djelimično adekvatnu zahtjevnim poslovima koje obavljaju, afirmišući crnogorsko stvaralaštvo, kulturno nasljeđe i državu Crnu Goru. I  u narednom periodu moramo imati poseban senzibilitet kada je u pitanju položaj kulturnih djelatnika. Utoliko raduje što su partneri u ovom poslu iskazali visok stepen sporazumijevanja, s vjerom u zajedničku misiju, na dobrobit interesa zaposlenih u ovoj oblasti.”
 
Predsjednik Sindikata Kalezić je u ime zaposlenih u kulturi Crne Gore zahvalio na ovom, kako je kazao, vrlo značajnom dokumentu. On se takođe zahvalio radnoj grupi i ministru Goranoviću što su imali razumijevanja i senzibiliteta da novim načinom razmišljanja, zajedno sa Sindikatom kulture unaprijede položaj kulturnih djelatnika. “To govori da Ministarstvo kulture vodi računa o ključnim stvarima kulturnog sistema”, dodao je Kalezić. 

Novi Granski kolektivni ugovora osim uvećanja koeficijenata zaposlenih, uvodi i obavezu Ministarstva kulture da izdvaja sredstva za odmor i rekreaciju zaposlenih u kulturi i za rješavanje stambenih pitanja radnika.

U toku prethodne godine na usaglašavanju teksta Granskog kolektivnog ugovora radila je desetočlana radna grupa, sastavljena od predstavnika Sindikata i Ministarstva kulture.