Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Javni poziv: Javna rasprava o Nacrtu Menadžment plana Utvrđenja Besac

Datum objave: 07.10.2016 14:35 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


U skladu sa Uredbom o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave ("Službeni list Crne Gore", br. 012/12 od 24.02.2012), Ministarstvo kulture pokreće javnu raspravu o tekstu Nacrta Menadžment plana Utvrđenja Besac i upućuje,

JAVNI POZIV

Lokalnim i nacionalnim institucijama iz oblasti kulturne baštine, zaštite životne sredine, održivog razvoja i prostornog planiranja, stručnjacima iz oblasti kulturne baštine i nevladinim organizacijama, da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos dostavljanjem prijedloga, sugestija i komentara na Nacrt Menadžment plana.

Javna rasprava o Nacrtu Menadžment plana će trajati do 18. novembra 2016. godine.

Ministarstvo poziva i druge zainteresovane organizacije, zajednice i pojedince da upute svoje obrazložene prijedloge u vezi sa izradom ovog dokumenta.

Program javne rasprave:

I Javnu raspravu o tekstu Nacrta Menadžment plana Utvrđenja Besac, sprovešće Ministarstvo kulture.

II Javna rasprava o tekstu Nacrta Menadžment plana Utvrđenja Besac trajaće 40 dana od dana objavljivanja na internet stranici Ministasrtva kulture, portalu e-uprave i Dnevnim novinama, odnosno od 9. oktobra 2016. godine, do 18. novembra 2016. godine.

III Javna rasprava se organizuje na način da se sugestije, prijedlozi i mišljenja, mogu dostaviti Ministarstvu kulture najkasnije do 18. novembra 2016. godine, na mail kabinet.kultura@mku.gov.me.

IV Ministarstvo kulture će nakon završetka javne rasprave, razmotriti prijedloge, sugestije i komentare učesnika, nakon čega će sačiniti izvještaj o javnoj raspravi i objaviti ga u roku od 10 dana od dana završetka javne rasprave, na svojoj internet stranici i portalu e-uprave.

Menadžment plan Utvrđenja Besac pripremljen je kroz projekat „Izrada menadžment planova s odgovarajućom edukacijom”, omogućen kroz EU-RCC finansirani ugovor „Održiva obnova kulturnog naslijeđa na zapadnom Balkanu”, a implementiran od strane konzorcijuma regionalnih partnera -  Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) kao vođa, Europa Nostra Srbija, EXPEDITIO – Centar za održivi prostorni razvoj i Co-Plan Institut za urbani razvoj.

Menadžment plan kao strateški dokument daje sveobuhvatan osvrt na istorijat, opis i stanje kulturnog dobra Besac. Njime su definisane vrijednosti lokaliteta, u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, prepoznati potencijali koje dobro ima, te sagledani rizici koji prijete njegovom daljem razvoju i održavanju. Ovaj sveobuhvatan dokument, namijenjen njegovom upravljaču, ali i cijeloj lokalnoj zajednici, sublimira nalaze planskih dokumenata, strategija, studija i elaborata koji su pripremani za Besac, a kulturno dobro sagledava sa više apekata, kroz njegovu turističku valorizaciju, istorijski značaj, te potencijal koji ima kao sastavni dio Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Od posebnog značaja je definisanje vizije lokaliteta, koja je utvrđena u skladu sa potrebama lokalne zajednice, a iz koje proizilazi Akcioni plan Menadžment plana za period 2017. – 2022. godina, sa jasno definisanim finansijskim sredstvima i indikatorima, a na osnovu kojeg će biti praćen razvoj ideje valorizacije Uvrđenja, za potrebe razvoja kulturnog turizma.

Menadžment plan Utvrđenja Besac možete preuzeti ovdje.