Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Јавни позив: Јавна расправа о Нацрту Менаџмент плана Утврђења Бесац

Датум објаве: 07.10.2016 14:35 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У складу са Уредбом о поступку и начину спровођења јавне расправе ("Службени лист Црне Горе", бр. 012/12 од 24.02.2012), Министарство културе покреће јавну расправу о тексту Нацрта Менаџмент плана Утврђења Бесац и упућује,

ЈАВНИ ПОЗИВ

Локалним и националним институцијама из области културне баштине, заштите животне средине, одрживог развоја и просторног планирања, стручњацима из области културне баштине и невладиним организацијама, да се укључе у јавну расправу и дају свој допринос достављањем приједлога, сугестија и коментара на Нацрт Менаџмент плана.

Јавна расправа о Нацрту Менаџмент плана ће трајати до 18. новембра 2016. године.

Министарство позива и друге заинтересоване организације, заједнице и појединце да упуте своје образложене приједлоге у вези са израдом овог документа.

Програм јавне расправе:

И Јавну расправу о тексту Нацрта Менаџмент плана Утврђења Бесац, спровешће Министарство културе.

ИИ Јавна расправа о тексту Нацрта Менаџмент плана Утврђења Бесац трајаће 40 дана од дана објављивања на интернет страници Министасртва културе, порталу е-управе и Дневним новинама, односно од 9. октобра 2016. године, до 18. новембра 2016. године.

ИИИ Јавна расправа се организује на начин да се сугестије, приједлози и мишљења, могу доставити Министарству културе најкасније до 18. новембра 2016. године, на маил кабинет.култура@мку.гов.ме.

ИВ Министарство културе ће након завршетка јавне расправе, размотрити приједлоге, сугестије и коментаре учесника, након чега ће сачинити извјештај о јавној расправи и објавити га у року од 10 дана од дана завршетка јавне расправе, на својој интернет страници и порталу е-управе.

Менаџмент план Утврђења Бесац припремљен је кроз пројекат „Израда менаџмент планова с одговарајућом едукацијом”, омогућен кроз ЕУ-РЦЦ финансирани уговор „Одржива обнова културног наслијеђа на западном Балкану”, а имплементиран од стране конзорцијума регионалних партнера -  Културно наслијеђе без граница (ЦХwБ) као вођа, Еуропа Ностра Србија, ЕXПЕДИТИО – Центар за одрживи просторни развој и Цо-План Институт за урбани развој.

Менаџмент план као стратешки документ даје свеобухватан осврт на историјат, опис и стање културног добра Бесац. Њиме су дефинисане вриједности локалитета, у складу са Законом о заштити културних добара, препознати потенцијали које добро има, те сагледани ризици који пријете његовом даљем развоју и одржавању. Овај свеобухватан документ, намијењен његовом управљачу, али и цијелој локалној заједници, сублимира налазе планских докумената, стратегија, студија и елабората који су припремани за Бесац, а културно добро сагледава са више апеката, кроз његову туристичку валоризацију, историјски значај, те потенцијал који има као саставни дио Националног парка Скадарско језеро.

Од посебног значаја је дефинисање визије локалитета, која је утврђена у складу са потребама локалне заједнице, а из које произилази Акциони план Менаџмент плана за период 2017. – 2022. година, са јасно дефинисаним финансијским средствима и индикаторима, а на основу којег ће бити праћен развој идеје валоризације Уврђења, за потребе развоја културног туризма.

Менаџмент план Утврђења Бесац можете преузети овдје.