Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Sjutra otvaranje crnogorskog paviljona na Venecijanskom bijenalu umjetnosti

Datum objave: 11.05.2017 08:41 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Sjutra, 12. maja 2017. godine, u 17 sati, u prostoru Palazzo Malipiero u Veneciji biće otvoren crnogorski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti. Crnu Goru će ove godine predstavljati umjetnici mlađe generacije Ivana Radovanović i Adin Rastoder projektom Čovjek Human Uomo.

Paviljon Crne Gore otvoriće prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture. Na otvaranju će govoriti i istoričarke umjetnosti Žana Filipović i Ljiljana Zeković. 

Po izboru Ministarstva kulture kuratorka paviljona Crne Gore na 57. Bijenalu je Žana Filipović, istoričarka umjetnosti a komesar mr Nenad Šoškić, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Ministarstvo kulture je pokrovitelj crnogorskog učešća na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti, a Centar savremene umjetnosti Crne Gore je organizator i izvršni producent.

Odabiru umjetnika je prethodio javni poziv, koji se prvi put kao model odabira uspostavio ove godine. Na konkursu je apliciralo 17 umjetnika. Kompletan posao učešća Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti realizovao je Centar savremene umjetnosti sa saradnicima iz Crne Gore.

Ovogodišnje, 57. izdanje Bijenala umjetnosti trajaće od 13. maja do 26. novembra sa temom Viva arte viva. Učestvuje 85 zemalja, među kojima je i Crna Gora, kao i 120 umjetnika po pozivu kuratorke Kristin Masel.
  
MINISTARSTVO KULTURE