Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Сјутра отварање црногорског павиљона на Венецијанском бијеналу умјетности

Датум објаве: 11.05.2017 08:41 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Сјутра, 12. маја 2017. године, у 17 сати, у простору Палаззо Малипиеро у Венецији биће отворен црногорски павиљон на 57. Венецијанском бијеналу умјетности. Црну Гору ће ове године представљати умјетници млађе генерације Ивана Радовановић и Адин Растодер пројектом Човјек Хуман Уомо.

Павиљон Црне Горе отвориће проф. мр Јанко Љумовић, министар културе. На отварању ће говорити и историчарке умјетности Жана Филиповић и Љиљана Зековић. 

По избору Министарства културе кураторка павиљона Црне Горе на 57. Бијеналу је Жана Филиповић, историчарка умјетности а комесар мр Ненад Шошкић, професор на Факултету ликовних умјетности на Цетињу и директор Центра савремене умјетности Црне Горе. Министарство културе је покровитељ црногорског учешћа на овој престижној смотри савремене умјетности, а Центар савремене умјетности Црне Горе је организатор и извршни продуцент.

Одабиру умјетника је претходио јавни позив, који се први пут као модел одабира успоставио ове године. На конкурсу је аплицирало 17 умјетника. Комплетан посао учешћа Црне Горе на овој престижној смотри савремене умјетности реализовао је Центар савремене умјетности са сарадницима из Црне Горе.

Овогодишње, 57. издање Бијенала умјетности трајаће од 13. маја до 26. новембра са темом Вива арте вива. Учествује 85 земаља, међу којима је и Црна Гора, као и 120 умјетника по позиву кураторке Кристин Масел.
  
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ