Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министарство културе, 5. јун 2017. године у 10 сати

Најава: Регионална конференција “Почети изнова - промјена театарског система”

Најава: Регионална конференција “Почети изнова - промјена театарског система”
Датум објаве: 02.06.2017 08:29 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Факултет драмских умјетности Универзитета Црне Горе организује регионалну конференцију “Почети изнова - промјена театарског система”, која ће се одржати у Министарству културе на Цетињу у понедељак, 5. јуна 2017. године, са почетком у 10 сати. Покровитељ конференције је Министарство културе.

Повод за конференцију је недавно објављења књига Драгана Клаића, “Почети изнова - промјена театарског система” у издању издавачке куће Цлио, Факултета драмских умјетности на Цетињу и Универзитета уметности у Београду, која говори о савременим изазовима транформације институционалног система позоришта и угрожености његове досадашње јавне мисије.

Одржавање ове конференције је планирано у три одвојене панел дискусије од којих свака по узору на Клаићеве поднаслове из књиге појединачно диференцира различита проблемска питања. Тако прва панел дискусија под насловом: Тврдоглаво и дезоријентисано позориште – између буџетске субвенције и тржишта доколице, има за циљ да теоријски позиционира проблем институционалног, непрофитног или народног позоришта у корелацији са изазовима, али и достигнућима комерцијалног позоришта.

У другој панел дискусији под насловом: Контекстуална промјена – изазови репертоара позоришта и фестивала, предвиђено је да буду разматрана најзначајнија питања и аспекти динамичних промјена у оквиру којег се дефинише репертоар институционалног позоришта и фестивала.

Трећа панел дискусија под насловом: Шведски сто - изведбене праксе и изазови нових продукционих модела, има за циљ да покаже разноликост регионалних позоришних модела и да кроз студије случаја диференцира одговоре и укаже на низ примјера добре регионалне праксе.

Учесници конференције су: др Милена Драгићевић Шешић (ФДУ, Београд), др Дарко Лукић (АДУ, Загреб), др Ана Стојаноска (ФДУ, Скопље), др Алдо Милохнић (АГРФТ, Љубљана), др Иван Меденица (ФДУ, Београд), др Хазим Бегагић (ФДУ, Тузла), Ивица Буљан, директор Драме ХНК у Загребу, Јетон Незирај, умјетнички директор Qендра Мултимедиа из Приштине и Ана Вукотић директорица ФИАТ-а.

Модератори су Наташа Нелевић, позоришна критичарка из Подгорице, Катарина Пејовић драматуршкиња из Загреба и Зоран Хамовић, директор издавачке куће Цлио. Закључна разматрања конференеције изложиће др Един Јашаровић (ФДУ, Цетиње).

Конференцију ће отворити министар културе проф. мр Јанко Љумовић.