Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отварање изложбе нордијског стакла „Додир стакла“

Отварање изложбе нордијског стакла „Додир стакла“
Датум објаве: 06.09.2017 08:54 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Изложба савременог нордијског стакла „Додир стакла“ биће отворена у четвртак, 7.септембра у 18 сати у Биљарди на Цетињу. Изложбу ће отворити проф. мр Јанко Љумовић, министар културе Црне Горе, Арне Саннес Бјорнстад, амбасадор Норвешке и Јан Лундин, амбасадор Шведске.

Посетиоци ће моћи до 10. октобра да погледају једниствене предмете од стакла произведене у нордијским стакларама чији су аутори познати дизајнери и стаклари. Изложба има за циљ промовисања нордијског дизајна и произвођача стакла, показујући истовремено сарадњу нордијских земаља у различитим друштвеним областима међу којима су и култура и уметност.

На изложби су својим остварењима заступљене стакларе Холмегаард, Арцхитецтмаде и Ленне Бјерре Десигн из Данске; стакларе Ииттала и Ласисми, као и Галерија Мафка & Алакоски (за коју се сви предмети израђују у познатој фабрици у Риихимäкију) из Финске; стакларе Хаделанд, Гјовик и Магнор и студио Ностетанген Гласс из Норвешке; и стакларе Малерас, Скруфс и Нyбро из Шведске.

Изложба на Цетињу организују амбасаде нордијских земаља у сарадњи са Нордијским саветом министара и Народним музејом Црне Горе.