Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Никшићу представљање пројекта “Антифашистичка мапа Никшића”

У Никшићу представљање пројекта “Антифашистичка мапа Никшића”
Датум објаве: 14.09.2017 11:58 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУУ недјељу, 17.09.2017. у 19 часова, у галеријском протору никшичке установе културе “Музеји и галерије”, Факултет ликовних умјетности Универзитета Црне Горе представиће публици пројекат “Антифашистичка мапа Никшића”. Биће представљени сегменти пројекта: Антифашистичка мапа Никшића на црногорском и енглеском језику и изложба “Између отпора и сјећања”. Покровитељ пројекта је Министарство културе.

На отварању ће говорити проф. мр Јанко Љумовић, министар културе, проф. мр Лазар Пејовић, ФЛУ Цетиње, Љиљана Караџић, кустоскиња.

Кустос изложбе „Између отпора и сјећања“ је Љиљана Караџић . На изложби ће своје радове представити: Дејан Батрићевић, Давид Делибашић, Здравко Делибашић Бели, Срђа Драговић, Наташа Ђуровић, Душица Иветић, Ана Матић, Теодора Никчевић, Сузана Пајовић, Лазар Пејовић, Жељко Рељић, Мато Уљаревић, Маја Шофранац.

Ауторски тим који је радио на мапи је: уредници Лазар Пејовић и Петар Лекић; техничко обликовање Ана Матић, Сандра Ђуровић, Дејан Драшковић, Срђа Драговић и Матија Шошкић; фотограф Лазар Пејовић.

Координатори пројекта су Борис Абрамовић и Милена Јовићевић.

Кустоскиња, Љиљана Караџић је у каталогу изложбе истакла:

“Антифашисти су имали визију у чије име су се борили и полагали животе: жељели су да изграде ново, боље друштво засновано на еманципацији, слободи и равноправности, у миру. Имајући у фокусу антифашистичке наративе из наше прошлости, савремени контекст, а нарочито слободарски дух Никшића, 13 умјетника су намјенски урадили радове за изложбу „Између сјећања и отпора“. Служечи се различитим стратегијама и изражавајући се кроз различите медије, умјетници су се бавили колективним и личним сјећањем на тај период наше историје, истраживали су статус партизанског/социјалистичког насљеђа у пост-транзицијском времену, проблематизовали су антагонистичке појмове фашизам/ антифашизам и њихов статус у савременом друштву.”

Извод из каталога:

Никшић је познат по слободарском духу и антифашистичкој борби кроз историју, а о његовој револуционарној прошлости говоре и бројни споменици и спомен обиљежја која су свједоци и симболи отпора фашизму. Након распада Југославије и успона национализама 90-их, а касније и увођења неолибералних политика, Народно-ослободилачка борба, једно од најсвјетлијих поглавља заједничке историје и најмасовнији покрет отпора у окупираној Европи током ИИ свјетског рата по мишљењу многих историчара, била је скрајнута, или је постала предмет оспоравања и грубог ревизионизма на простору некадашње СФРЈ. За разлику од других држава, које су ревидирале историју народно-ослободилачке борбе, Црна Гора је остала досљедна суштинским вриједностима НОБ-а и антифашизма, како кроз своју званичну политику, тако и кроз бројне конкретне активности, као што је нпр. континуирано, планско обнављање и заштита споменика НОБ-а. Идеја пројекта “Антифашистичка мапа Никшића” је да се антифашистичке вриједности на креативан начин изнова активирају и учине пријемчивим и дјелотворним кроз савремене умјетничке праксе. Како је за нове генерације антифашизам само један од иконичких означитеља у популарној култури, потребно им је, осим стереотипног увида у историјске чињенице, на пријемчив начин пробудити и оснажити витални дух идеја антифашизма као животног опредјељења који позива на солидарност и охрабрује борбу за хуману трансформацију душтвених односа. Вјерујемо да ће пројекат “Антифашистичка мапа Никшића” допринијети оснаживању тог духа.