Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Бијенале црногорског театра 2017.

Бијенале црногорског театра 2017.
Датум објаве: 10.10.2017 13:50 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Бијенале црногорског театра 2017, у извршној продукцији Црногорског народног позоришта одржаће се од 12. до 18. октобра. На националном позоришном фестивалу биће изведено шест представа у такмичарској селекцији.

По избору позоришног редитеља Слободана Милатовића, селектора овогодишњег Бијенала црногорског театра, у такмичарском програму биће изведене представе: “Докле поглед сеже”, у режији Арпада Шилинга (Краљевско позориште Зетски дом), “Самоубица”, Николаја Ердмана, у режији Вељка Мићуновића (ЦНП), “Лет изнад кукавичјег гнијезда”, Кена Кејсија, у режији Диега де Бреје (Краљевско позориште Зетски дом), “Лептир” Александра Радуновића, у режији Андраша Урбана (Краљевско позориште Зетски дом), “Шћери моја” Маје Тодоровић, у режији Ане Вукотић (ЦНП), и “Чувари твог поштења”, ауторски пројекат Бориса Лијешевића (Градско позориште Подгорица).

Представа “Бура” Виљема Шекспира, у режији Дејана Пројковског и продукцији Црногорског народног позориште, која је ушла у селекцију, из објективних разлога неће бити изведена.

Бијенале је такмичарског карактера, а о наградама ће одлучивати жири који чине позоришни редитељ Дино Мустафић из Босне и Херцеговине, театролог и позоришни критичар Александар Милосављевић из Новог Сада, и црногорски драмски писац и професор Стеван Копривица. За представе које ће бити изведене у такмичарском програм биће додијељене награде за набољу представу, најбољу режију, награда за домаћи драмски текст, награда за главну мушку улогу, награда за женску главну улогу, награда за епизодну улогу и награда за аутора сарадника.

У оквиру пратећег програма Бијенала црногорског театра, након сваке одигране представе биће организован округли сто медија и критике чији је модератор драматуршкиња Марија Чолпа. У петак 13. октобра у Пресс сали Црногорског народног позориште у 18 сати биће организована промоција најновијег издања ЦНП-а „Позориште у црногорској периодици 1954 - 1973“, ауторке Љиљане Милуновић. Промоција часописа “Позориште” у издању Никшићког позоришта биће у понедјељак 16. октобра у Пресс сали ЦНП-а у 18 сати.

Посљедњег дана фестивала, након додјеле награда, на Великој сцени наступиће студенти ФДУ Цетиње, са перформансом „Кораци”, који чине одабране вјежбе из предмета Сценски покрет.

Бијенале црногорског театра је национални позоришни фестивал чији је циљ афирмација, валоризација и развој укупног црногорског позоришног система. Бијенале црногорског театра, такође, има за циљ унапрјеђење и промоцију свих позитивних вриједности црногорске савремене културе које свој исказ имају у позоришној умјетности и универзалних друштвених вриједности. Основан је 2007. године као Фестивал црногорског театра, од 2010. године одвија се бијенално.

Покровитељ Бијенала црногорског театра је Министарство културе.

Програм можете преузети овдје.