Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Počinje Berza mediteranskog arheološkog turizma u Italiji

Počinje Berza mediteranskog arheološkog turizma u Italiji
Datum objave: 25.10.2017 08:27 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Berza mediteranskog arheološkog turizma održava se od 26. do 29. oktobra 2017. godine, u Pestumu, Italija.

U okviru Berze biće predstavljena arheološka baština Crne Gore. Na štandu Crne Gore naći će se i trojezični katalog »Antičke uspomene iz Crne Gore«, koji su priredili Ministarstvo kulture, Narodni muzej Crne Gore i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Ovom publikacijom, čiji su autori arheolozi mr Mitra Cerović, Marija Jabučanin i dr Dejan Gazivoda, obuhvaćena su tri značajna urbana centra iz perioda rimske dominacije, u kojima je proces romanizacije imao različiti tempo i intenzitet, i to Antička Duklja, Risan i Municipium S. Poseban akcenat stavljen je na Risanski zaliv i podvodnu arheološku baštinu ovog prostora, kao i na Forum antičke Duklje, koji će stručnoj javnosti biti prezentovan i kroz 3D kopiju lokaliteta. Pored navedenog, publika će imati priliku da se upozna sa nekropolama Municipijuma S u Pljevljima, ali i sa poslednjim istraživanjima koja su realizovana na ovom lokalitetu. 


Na sajmu će učestvovati Čedomir Marković i Goran Pajović, arheolozi iz Narodnog muzeja i Jelena Čelebić, arheolog iz Centra za konzervaciju i arheologiju.

Predstavljanje Crne Gore na Berzi arheološkog turizma organuizuje Ministarstvo kulture u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Centrom za konzervaciu i arheologiju Crne Gore.