Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Evropska godina kulturne baštine

10.08.2018.

Etno kamp Kolašin

Etno kamp Kolašin U okviru programa oblježavanja Evropske godine kulturne baštine u Kolašinu je od 1. do 7. avgusta 2018. održan četvrti po redu Etno kamp, baziran na istraživanju i promovisanju elemenata nematerijalne kulturne baštine.

03.07.2018.

Dani evropskog filma

Dani evropskog filma

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnju sa ambasadama Bugarske, Republike Češke, Danske, Estonije, Grčke, Hrvatske, Holandije, Kipra, Letonije, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Švedske i Crnogorskom kinotekom, uz podršku EU info centra, organizuje Dane evropskog filma u Crnoj Gori. Šesnaest filmova, različitih žanrova, najnovije evropske produkcije biće prikazano u Podgorici od 5. do 13. jula u Sinepleksu, a ulaz je slobodan. Nakon Podgorice, u filmovima će imati priliku da uživa publika u još deset gradova: u Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Petrovcu, Pljevljima, Tivtu i Ulcinju.

19.06.2018.

Vremeplov u čunu

Vremeplov u čunu

U okviru obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, Nacionalni parkovi Crne Gore realizovali su program “Vremeplov u čunu”, namijenjen promociji i popularizaciji izrade tradicionalnih drvenih čunova na Skadarskom jezeru, zanatu koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

19.06.2018.

Najava: Otvaranja izložbe „Ikone iz riznica paštrovskih manastira“ u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“

Najava: Otvaranja izložbe „Ikone iz riznica paštrovskih manastira“ u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“

U Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve), u utorak, 19. juna 2018. godine, u 20 časova, biće otvorena dokumentarno-umjetnička izložba „Ikone iz riznica paštrovskih manastira“. Izložba se priređuje u okviru programa Evropske godine kulturne baštine , kojim na nacionalnom nivou kordinira Ministarstvo kulture.

04.06.2018.

Neđelja arhiva

Neđelja arhiva

U cilju promocije i popularizacije arhiva i skretanja pažnje šire javnosti na ovu djelatnost, Državni arhiv Crne Gore i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju “Neđelja arhiva”. Manifestacija se realizuje pod sloganom “Čuvajmo arhive”, u periodu od 04. do 09. juna 2018. godine, a programi namijenjeni prevashodno polaznicima osnovnih škola, ali i široj javnosti, biće organizovani na teritoriji cijele Crne Gore.

01.06.2018.

Otvorena izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002."

Otvorena izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002."

Izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002." otvorena je danas u Muzeju novca. Na otvaranju su govorili: ministar kulture Aleksandar Bogdanović, guverner Centralne banke Radoje Žugić, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan I ambassador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

01.06.2018.

Izložba geološke zbirke „Kamen krije znanje“

Izložba geološke zbirke „Kamen krije znanje“

U okviru programa obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, Prirodnjački muzej Crne Gore i JU Muzeji i galerije Nikšić, organizuju izložbu geološke zbirke dr Dušana Dragovića „Kamen krije znanje“. Izložba će biti otvorena 1. juna 2018. godine u u galeriji „Nikola I“ u JU Muzeji i galerije Nikšić, sa početkom u 20 sati.

23.05.2018.

Obilježavanje 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša

Obilježavanje 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ će u četvrtak, 24. maja, izložbom plakata i knjiga obilježiti 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša. Izložbu će otvoriti akademik Sreten Perović, tekstove „Poslanica“ će čitati glumac Slobodan Marunović, a biće i prikazan film o Petrovićima iz produkcije RTCG.

17.05.2018.

Dan i Noć muzeja 2018

Dan i Noć muzeja 2018

U okviru programa proslave Evropske godine kulturne baštine, Dan i noć muzeja biće obilježeni u 11 opština u Crnoj Gori, 18. i 19. maja. U okviru manifestacije, publika će imati priliku da učestvuje u besplatnim programima koji se organizuju u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Tivtu, Podgorici i Rožajama. Ovogodišnja tema manifestacije „Hiperpovezanost muzeja: novi pristupi, nova publika“, odabrana je u skladu sa idejom promovisanja samog termina „hiperpovezanost“, koji ukazuje na višestruke načine komunikacije koji postoje u savremenom svijetu, a baziraju se na elektronsku poštu, poruke, telefonsku komunikaciju, internet. Zahvaljujući tehnologijama muzeji danas, kroz savremenu prezentaciju kolekcija, mogu da dopru do nove publike, bilo da se radi o digitalizaciji, dodavanju multimedijalnih sadržaja ili promovisanju manifestacija i događaja na društvenim mrežama.

15.05.2018.

Otvorena izložba “Izrada Bihorskog ćilima”

Otvorena izložba “Izrada Bihorskog ćilima”

Večeras je u Ministarstvu kulture otvorena izložba “Izrada Bihorskog ćilima”. Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović. Ministar Bogdanović je u svom govoru istakao: “Pored nesumnjivog istorijskog značaja, izrada bihorskog ćilima u Crnoj Gori predstavlja i onaj dio nasljeđa koji je veoma upotrebljiv u savremenoj primjenjenoj umjetnosti, pogotovo u kontekstu obnove i čuvanja tradicionalnih zanata kao jednog od mehanizama razvoja kreativnih industrija.