Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Evropska godina kulturne baštine

20.04.2018.

Dani evropske baštine: Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kultunoj baštini

Dani evropske baštine: Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kultunoj baštini Objavljen je Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini. Ova pilot inicijativa realizuje se u okviru Dana evropske baštine, sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou.

20.04.2018.

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Biblioteka za slijepe i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ uključuju se u obilježavanje 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji s Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“ iz Podgorice organizuje cjelodnevni program u okviru kojeg će biti održan mini sajam cetinjskih izdavača: Nacionalne biblioteke, Otvorenog kulturnog foruma i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

18.04.2018.

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Danas je u Ministarstvu kulture obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”. Otvarajući događaj ministar kulture Aleksandar Bogdanović, je rekao: “Posebno ističem da se današnji događaj realizuje u okviru Evropske godine kulturne baštine, u toku koje će biti realizovane brojne aktivnosti u saradnji sa državama članicama Evropske Unije, a sa ciljem podizanja svijesti o značaju istorije i kulturnih vrijednosti naroda Evrope.

17.04.2018.

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Ministarstvo kulture će sjutra, 18. aprila 2018. godine, u 10 sati obilježiti Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”. Obilježavanje se organizuje kao dio programa Evropske godine kulturne baštine.

02.04.2018.

Poziv za uključivanje u obilježavanje Dana i Noći muzeja 2018

Ministarstvo kulture poziva sve nacionalne i lokalne institucije iz oblasti kulture da se 18. i 19. maja 2018. godine uključe u obilježavanje međunarodnih manifestacija Dan i Noć muzeja, koje se realizuju u okviru Evropske godine kulturne baštine.

30.03.2018.

Poziv za dostavljanje radova za međunarodnu naučnu konferenciju o trendovima u razvoju turizma

Poziv za dostavljanje radova za međunarodnu naučnu konferenciju o trendovima u razvoju turizma

Peta međunarodna naučna konferencija “Trendovi u razvoju turizma i hotelijerstva” koju organizuje Fakultet za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore, biće organizovana u oktobru, u okviru programa Evropske godine kulturne baštine, koji koordinira Ministarstvo kulture.

21.03.2018.

Foto konkurs „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“

Foto konkurs „Naša kulturna baština  – evropsko nasljeđe“

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info centar raspisali su konkurs za najbolju fotografiju na temu kulturne baštine. Konkurs, pod nazivom „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“ organizuje se povodom obilježavanja 9. maja Dana Evrope, a u kontekstu 2018. Evropske godine kulturne baštine.

22.01.2018.

Ministar Bogdanović na sastanku ministara kulture u Švajcarskoj

Ministar Bogdanović na sastanku ministara kulture u Švajcarskoj

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, predvodio je crnogorsku delegaciju na sastanku ministara kulture u Davosu, Švajcarska, 21-22. januara, na poziv predsjednika Švajcarske konfederacije, Alaina Berseta. Sastanak je održan povodom početka obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, a u susret Svjetskom ekonomskom forumu koji počinje sjutra u Davosu...

28.09.2017.

Info dan programa Kreativna Evropa održan u Ministarstvu kulture

Info dan programa Kreativna Evropa održan u Ministarstvu kulture

Ministarstvo kulture i Desk za Kreativnu Evropu organizovali su danas na Cetinju Info dan posvećen konkursu za Evropske projekte saradnje. Na Info danu, u kojem su učestvovale Jelena Žarić, savjetnica za međunarodnu saradnju i evropske integracije i Milena Ražnatović, koordinatorka potprograma Kultura, predstavljeni su osnovne propozicije konkursa i uslovi učešća za crnogorske korisnike. Osim toga, dat je detaljan osvrt na dio konkursa koji se odnosi na projekte namijenjene obilježavanju 2018. kao Evropske godine kulturne baštine i posebne kriterijume za prijavljivanje.

21.09.2017.

Kreativna Evropa: Objavljen konkurs za Evropske projekte saradnje

Kreativna Evropa: Objavljen konkurs za Evropske projekte saradnje

Ministarstvo kulture informiše da je Evropska agencija za kulturu, obrazovanje i audiovizuelnu djelatnost (EACEA) objavila konkurs za projekte saradnje u okviru programa Kreativna Evropa, potprogram Kultura. Poziv je namijenjen institucijama i organizacijama koje su kao pravna lica najmanje dvije godine aktivni u kulturnom i kreativnom sektoru. Fizička lica ne mogu učestvovati na ovom konkursu. Predloženi projekti moraju biti u skladu sa osnovnim prioritetima konkursa: