Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Никшићу одржан Инфо дан ЕУ програма Креативна Европа

У Никшићу одржан Инфо дан ЕУ програма Креативна Европа
Датум објаве: 06.07.2017 14:56 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Инфо дан ЕУ програма Креативна Европа одржан је у Градској кући у Никшићу.

О актуелностима програма су говорили представници Министарства културе: Илија Суботић, координатор потпрограма МЕДИА, Милена Ражнатовић, координаторка потпрограма Култура и Јелена Жарић, савјетница за међународну сарадњу и европске интеграције у области културне баштине.

Они су подсјетили да је Креативна Европа највећи фонд Европске уније за подршку култури, умјетности и аудиовизуелној индустрији у којем Црна Гора учествује у циљу унапрјеђења сектора културе у цјелини.

Упознали су присутне са конкурсима потпрограма МЕДИА, који су од 2015. године отворени за црногорску кинематографију.

Такође је представљен и конкурс за Књижевно превођење који је актуелан до 25.јула ове године, као и пропозиције учешћа на конкурсу за Европске пројекте сарадње, чија се објава очекује на јесен. Дат је и кратак преглед актуелности програма Европа за грађане.

Било је ријечи и Одлуци Европског парламента о проглашењу 2018. Европском годином културне баштине, о манифестацији Дани европске баштине која ће бити реализована у септембру, као и о конкурсу за пројекте намијењене обиљежавању Европске године културне баштине.

Инфо дану, организованом у оквиру Програма подршке развоју културе у Никшићу, присуствовали су представници Општине Никшић, локалних институција културе, цивилног сектора, издавачке дјелатности и стручњаци у области културе и културне баштине.