Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović na sastanku ministara kulture u Švajcarskoj

Ministar Bogdanović na sastanku ministara kulture u Švajcarskoj
Datum objave: 22.01.2018 18:10 | Autor: mku

Ispis Štampaj stranicu


mku
Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, predvodio je crnogorsku delegaciju na sastanku ministara kulture u Davosu, Švajcarska, 21-22. januara, na poziv predsjednika Švajcarske konfederacije, Alaina Berseta. 

Sastanak je održan povodom početka obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, a u susret Svjetskom ekonomskom forumu koji počinje sjutra u Davosu. 

Ministar Bogdanović govorio je na sesiji posvećenoj značaju kulture za društvo, a u govoru je posebno istakao značaj kulturne baštine, koja je sa jedne strane osnov za razvoj međukulturnog sklada, promociju kulturne raznolikosti i dijalog lokalnih zajednica, dok sa druge strane jeste i resurs koji doprinosi ekonomskom razvoju. On je podsjetio da Crnu Goru karakteriše bogatstvo kulturnih slojeva, zbog čega savremene politike u oblasti očuvanja kulturne baštine upućuju na koncept njenog održivog korišćenja. On je najavio aktivnosti koje će Ministarstvo kulture, u saradnji sa nadležnim institucijama, sprovoditi tokom godine, a koje sadrže evropsku dimenziju kulturne baštine. 

Sastanak je završen usvajanjem Deklaracije, koja predlaže koncept Baukulture ističući značaj međusobne interakcije čovjeka i prostora koji ga okružuje. Baukultura naglašava centralnu ulogu kulture u graditeljskom okruženju i podsjeća da kultura pokreće ekonomsku, društvenu i ekološku održivost. Baukultura podsjeća na uravnotežen razvoj centra i periferije, ruralnih i urbanih zona, te da takva politika u centru mora imati kulturu, na svim nivoima upravljanja. 

Na marginama sastanka ministar Bogdanović imao je niz bilateralnih susreta sa ministrima i predstavnicima međunarodnih institucija.

Govor ministra Bogdanovića možete preuzeti ovdje.

Deklaraciju koja je usvojena u Davosu možete preuzeti ovdje.
                                                      
MINISTARSTVO KULTURE