Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Vremeplov u čunu

Vremeplov u čunu
Datum objave: 19.06.2018 13:12 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


U okviru obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, Nacionalni parkovi Crne Gore realizovali su program “Vremeplov u čunu”, namijenjen promociji i popularizaciji izrade tradicionalnih drvenih čunova na Skadarskom jezeru, zanatu koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

U okviru manifestacije priređen je obilazak centara za posjetioce na Vranjini i Žabljaku Crnojevića, uz posjetu porodici Brnović koja petu generaciju zaredom baštini tradiciju izrade čunova. Učesnici programa bile su osobe sa posebnim potrebama iz centra “Zopt” i “Pamark” iz Podgorice, a tokom obilaska prezentovan im je način izrade tradicionalnih čunova, praćen vožnjom po jezeru.

Vještina izrade čunova predstavlja ljudsko umijeće, koje za proizvod ima čun, prevozno i ribolovno sredstvo, tradicionalno povezano sa prostorom Skadarskog jezera. Tradicija izrade čunova na Skadarskom jezeru je usko povezana sa tradicijom ribolova, a samo nematerijalno kulturno dobro u sebi sadrži mnoge legende i narodna predanja, vezana za Jezero. Čun, kao osnovno tradicionalno plovilo, ukazuje na dragocjenu vještinu izrade, koja se na ovom prostoru sačuvala godinama. Sačinjen od pripremljenog i brižljivo odabranog drveta, najčešće bora munike, čun se tradicionalno boja u tamnim nijansama zelene, koja se savršeno uklapa u ambijent Jezera. Svaki dio čuna ima poseban i autentuičan naziv, kojim se imenuju njegova svojstva. Na prednjem dijelu čuna nalazi se pramac, a na zadnjem krmu.

Ministarstvo kulture ja nacionalni koordinator programa obilježavanja Evropske godine kulturne baštine u Crnoj Gori.

MKU