Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Времеплов у чуну

Времеплов у чуну
Датум објаве: 19.06.2018 13:12 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру обиљежавања Европске године културне баштине, Национални паркови Црне Горе реализовали су програм “Времеплов у чуну”, намијењен промоцији и популаризацији израде традиционалних дрвених чунова на Скадарском језеру, занату који је заштићен као нематеријално културно добро Црне Горе.

У оквиру манифестације приређен је обилазак центара за посјетиоце на Врањини и Жабљаку Црнојевића, уз посјету породици Брновић која пету генерацију заредом баштини традицију израде чунова. Учесници програма биле су особе са посебним потребама из центра “Зопт” и “Памарк” из Подгорице, а током обиласка презентован им је начин израде традиционалних чунова, праћен вожњом по језеру.

Вјештина израде чунова представља људско умијеће, које за производ има чун, превозно и риболовно средство, традиционално повезано са простором Скадарског језера. Традиција израде чунова на Скадарском језеру је уско повезана са традицијом риболова, а само нематеријално културно добро у себи садржи многе легенде и народна предања, везана за Језеро. Чун, као основно традиционално пловило, указује на драгоцјену вјештину израде, која се на овом простору сачувала годинама. Сачињен од припремљеног и брижљиво одабраног дрвета, најчешће бора мунике, чун се традиционално боја у тамним нијансама зелене, која се савршено уклапа у амбијент Језера. Сваки дио чуна има посебан и аутентуичан назив, којим се именују његова својства. На предњем дијелу чуна налази се прамац, а на задњем крму.

Министарство културе ја национални координатор програма обиљежавања Европске године културне баштине у Црној Гори.

МКУ