Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Ministarstvu kulture prezentovan IPA projekat MONET

U Ministarstvu kulture prezentovan IPA projekat MONET
Datum objave: 24.09.2018 13:19 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicuDanas je u Ministarstvu kulture održana prezentacija IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums, koji se realizuje u okviru IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Projekat MONET baziran je na stvaranju mreže muzeja i pospješivanju saradnje između aktera civilnog sektora u programskom područiju, kroz promovisanje kulturne baštine.

Istaknuto je da Ministarstvo kulture ovaj projekat realizuje sa pozicije glavnog partnera, te napomenuto da projektne aktivnosti koje su zamišljene na principima održivosti podrazumijevaju više segmenata, a baziraju se na privlačenju nove publike i unaprijeđenju znanja u oblastima kreativnih industrija, valorizacije kulturne baštine i muzejskog menadžmenta.

Kako je naglašeno, prilikom osmišljavanja projekta partneri su se trudili da zadovolje više zahtjeva uključenih muzeja, pa dvogodišnja saradnja u realizaciji aktivnosti treba da rezultira uspostavljanjem zajedničke muzejske ulaznice za uključene muzeje i organizovanjem programa razmjene za mlade umjetnike i studente. Pored navedenog, pristupiće se proizvodnji tipskih modela suvenira koji će promovisati spone u lokalnim kulturama, ali i jačanju kadrovskih kapaciteta u oblasti muzejskog menadžmenta.

U okviru događaja prezentovan je i program manifestacije Dani evropske baštine 2018. godine, sa posebnim naglaskom na obilježavanje Evropske godine kulturne baštine. Takođe, prisutnima je predstavljen Program Kreativna Evropa, odnosno konkurs za projekte saradnje koji je namijenjen institucijama i organizacijama koje djeluju u kulturnom i kreativnom sektoru.