Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Министарству културе презентован ИПА пројекат МОНЕТ

У Министарству културе презентован ИПА пројекат МОНЕТ
Датум објаве: 24.09.2018 13:19 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницуДанас је у Министарству културе одржана презентација ИПА пројекта МОНЕТ - Цултуре ин Мотион ин Адриатиц Нетwоркс оф Мусеумс, који се реализује у оквиру ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора. Пројекат МОНЕТ базиран је на стварању мреже музеја и поспјешивању сарадње између актера цивилног сектора у програмском подручију, кроз промовисање културне баштине.

Истакнуто је да Министарство културе овај пројекат реализује са позиције главног партнера, те напоменуто да пројектне активности које су замишљене на принципима одрживости подразумијевају више сегмената, а базирају се на привлачењу нове публике и унапријеђењу знања у областима креативних индустрија, валоризације културне баштине и музејског менаџмента.

Како је наглашено, приликом осмишљавања пројекта партнери су се трудили да задовоље више захтјева укључених музеја, па двогодишња сарадња у реализацији активности треба да резултира успостављањем заједничке музејске улазнице за укључене музеје и организовањем програма размјене за младе умјетнике и студенте. Поред наведеног, приступиће се производњи типских модела сувенира који ће промовисати споне у локалним културама, али и јачању кадровских капацитета у области музејског менаџмента.

У оквиру догађаја презентован је и програм манифестације Дани европске баштине 2018. године, са посебним нагласком на обиљежавање Европске године културне баштине. Такође, присутнима је представљен Програм Креативна Европа, односно конкурс за пројекте сарадње који је намијењен институцијама и организацијама које дјелују у културном и креативном сектору.