Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Европска година културне баштине

01.11.2018.

Обиљежавање стогодишњице рођења Ингмара Бергмана

Обиљежавање стогодишњице рођења Ингмара Бергмана Црногорска кинотека, у сарадњи са Министарством културе, Амбасадом Шведске у Београду и Шведским институтом, организује ревију филмова шведског редитеља, продуцента и сценаристе Ингмара Бергмана.

25.09.2018.

Отворена изложба “Културна баштина некад и сад”

Отворена изложба “Културна баштина некад и сад”

Синоћ је у Министарству културе отворена изложба “Културна баштина некад и сад”, реализована у оквиру програма обилљежавања Дана европске баштине 2018. године. На изложби, чије су ауторке Андреја Мугоша и Маја Крушић, приказано је стање непокретних културних добара у различитим временских периодима, презентовано путем фотодокументације архивиране у државним институцијама.

24.09.2018.

У Министарству културе презентован ИПА пројекат МОНЕТ

У Министарству културе презентован ИПА пројекат МОНЕТ

Данас је у Министарству културе одржана презентација ИПА пројекта МОНЕТ - Цултуре ин Мотион ин Адриатиц Нетwоркс оф Мусеумс, који се реализује у оквиру ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора. Пројекат МОНЕТ базиран је на стварању мреже музеја и поспјешивању сарадње између актера цивилног сектора у програмском подручију, кроз промовисање културне баштине.

21.09.2018.

Отварање изложбе “Културна баштина некад и сад”

Отварање изложбе “Културна баштина некад и сад”

Министарство културе, у сарадњи са Управом за заштиту културних добара, организује изложбу “Културна баштина некад и сад”, у оквиру овогодишњег програма манифестације Дани европске баштине. Изложба приказује стање културних добара кроз вријеме, путем фотодокументације архивиране у државним институцијама. Приложени примјери представљају дио вриједне збирке културних добара која су кроз вријеме трпјела извјесне промјене, чему је допринио и темпо данашњег времена који је утицао на опасност, очување и унапријеђење интегритета свеукупне културне баштине. Фотографије датирају од краја XИX вијека, па све до данас.

21.09.2018.

Промоција ЕУ програма и пројеката у Министарству културе

Промоција ЕУ програма и пројеката у Министарству културе

Министарство културе у понедјељак, 24. септембра организује догађај посвећен програмима и пројектима Европске уније. На догађају ће бити представљени: · ИПА пројекат МОНЕТ чији је Министарство културе водећи партнер у оквиру прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора. Основни циљ пројекта је стварање мреже музеја и културних локација и промоција природне и културне баштине кроз валоризацију музеја у смислу менаџмента, инфраструктуре и услуге;

21.09.2018.

Министар Богдановић отворио Дане европске баштине

Министар Богдановић отворио Дане европске баштине

Изложбом „140 година од одржавања Берлинског конгреса 1878. и првог стицања независности Црне Горе“ и научном конференцијом „Културна баштина Црне Горе“, које су организоване на Универзитету Црне Горе званично су отворени Дани европске баштине 2018. године. Отварајући Дане европске баштине министар културе Александар Богдановић је истакао: “Тема овогодишње манифестације “Умјетност дијељења” упућује управо на укључивање свих сегмената друштва у принципе заштите и очувања културних добара, те преношење знања и искустава која би допринијела да се насљеђе учини доступним и интересантним свим генерацијама. У том циљу, овогодишњим концептом “Дана европске баштине” у Црној Гори фокусиране су аутентичне вриједности нашег материјалног и нематеријалног насљеђа, као и особенсоти црногорског природног амбијента.”

19.09.2018.

Почињу Дани европске баштине 2018.

Почињу Дани европске баштине 2018.

Министарство културе се и ове године придружује мафифестацији Дани европске баштине, која је покренута на иницијативу Савјета Европе и Европске комисије. Као један од кључних догађаја у оквиру обиљежавања Европске године културне баштине 2018., овогодишње издање Дана европске баштине организује се под слоганом „Умјетност дијељења“.

10.08.2018.

Етно камп Колашин

Етно камп Колашин

У оквиру програма обљежавања Европске године културне баштине у Колашину је од 1. до 7. августа 2018. одржан четврти по реду Етно камп, базиран на истраживању и промовисању елемената нематеријалне културне баштине.

03.07.2018.

Дани европског филма

Дани европског филма

Делегација Европске уније у Црној Гори, у сарадњу са амбасадама Бугарске, Републике Чешке, Данске, Естоније, Грчке, Хрватске, Холандије, Кипра, Летоније, Мађарске, Њемачке, Румуније, Словачке, Словеније, Шведске и Црногорском кинотеком, уз подршку ЕУ инфо центра, организује Дане европског филма у Црној Гори. Шеснаест филмова, различитих жанрова, најновије европске продукције биће приказано у Подгорици од 5. до 13. јула у Синеплексу, а улаз је слободан. Након Подгорице, у филмовима ће имати прилику да ужива публика у још десет градова: у Беранама, Бијелом Пољу, Будви, Котору, Мојковцу, Никшићу, Петњици, Петровцу, Пљевљима, Тивту и Улцињу.

19.06.2018.

Времеплов у чуну

Времеплов у чуну

У оквиру обиљежавања Европске године културне баштине, Национални паркови Црне Горе реализовали су програм “Времеплов у чуну”, намијењен промоцији и популаризацији израде традиционалних дрвених чунова на Скадарском језеру, занату који је заштићен као нематеријално културно добро Црне Горе.