Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Европска година културне баштине

19.06.2018.

Најава: Отварања изложбе „Иконе из ризница паштровских манастира“ у Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“

Најава: Отварања изложбе „Иконе из ризница паштровских манастира“ у Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“ У Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“ у Будви (ЈУ Музеји и галерије Будве), у уторак, 19. јуна 2018. године, у 20 часова, биће отворена документарно-умјетничка изложба „Иконе из ризница паштровских манастира“. Изложба се приређује у оквиру програма Европске године културне баштине , којим на националном нивоу кординира Министарство културе.

04.06.2018.

Неђеља архива

Неђеља архива

У циљу промоције и популаризације архива и скретања пажње шире јавности на ову дјелатност, Државни архив Црне Горе и ове године организује традиционалну манифестацију “Неђеља архива”. Манифестација се реализује под слоганом “Чувајмо архиве”, у периоду од 04. до 09. јуна 2018. године, а програми намијењени превасходно полазницима основних школа, али и широј јавности, биће организовани на територији цијеле Црне Горе.

01.06.2018.

Отворена изложба "Новац Републике Италије од 1946. до 2002."

Отворена изложба "Новац Републике Италије од 1946. до 2002."

Изложба "Новац Републике Италије од 1946. до 2002." отворена је данас у Музеју новца. На отварању су говорили: министар културе Александар Богдановић, гувернер Централне банке Радоје Жугић, градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан И амбассадор Републике Италије у Црној Гори Лука Зелиоли.

01.06.2018.

Изложба геолошке збирке „Камен крије знање“

Изложба геолошке збирке „Камен крије знање“

У оквиру програма обиљежавања Европске године културне баштине, Природњачки музеј Црне Горе и ЈУ Музеји и галерије Никшић, организују изложбу геолошке збирке др Душана Драговића „Камен крије знање“. Изложба ће бити отворена 1. јуна 2018. године у у галерији „Никола И“ у ЈУ Музеји и галерије Никшић, са почетком у 20 сати.

23.05.2018.

Обиљежавање 270 година од рођења Петра И Петровића Његоша

Обиљежавање 270 година од рођења Петра И Петровића Његоша

Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ ће у четвртак, 24. маја, изложбом плаката и књига обиљежити 270 година од рођења Петра И Петровића Његоша. Изложбу ће отворити академик Сретен Перовић, текстове „Посланица“ ће читати глумац Слободан Маруновић, а биће и приказан филм о Петровићима из продукције РТЦГ.

17.05.2018.

Дан и Ноћ музеја 2018

Дан и Ноћ музеја 2018

У оквиру програма прославе Европске године културне баштине, Дан и ноћ музеја биће обиљежени у 11 општина у Црној Гори, 18. и 19. маја. У оквиру манифестације, публика ће имати прилику да учествује у бесплатним програмима који се организују у Бару, Беранама, Бијелом Пољу, Будви, Цетињу, Херцег Новом, Котору, Никшићу, Тивту, Подгорици и Рожајама. Овогодишња тема манифестације „Хиперповезаност музеја: нови приступи, нова публика“, одабрана је у складу са идејом промовисања самог термина „хиперповезаност“, који указује на вишеструке начине комуникације који постоје у савременом свијету, а базирају се на електронску пошту, поруке, телефонску комуникацију, интернет. Захваљујући технологијама музеји данас, кроз савремену презентацију колекција, могу да допру до нове публике, било да се ради о дигитализацији, додавању мултимедијалних садржаја или промовисању манифестација и догађаја на друштвеним мрежама.

15.05.2018.

Отворена изложба “Израда Бихорског ћилима”

Отворена изложба “Израда Бихорског ћилима”

Вечерас је у Министарству културе отворена изложба “Израда Бихорског ћилима”. На отварању су говорили министар културе Александар Богдановић и предсједник Општине Петњица Самир Аговић. Министар Богдановић је у свом говору истакао: “Поред несумњивог историјског значаја, израда бихорског ћилима у Црној Гори представља и онај дио насљеђа који је веома употребљив у савременој примјењеној умјетности, поготово у контексту обнове и чувања традиционалних заната као једног од механизама развоја креативних индустрија.

14.05.2018.

Изложба „Цетиње у Првом свјетском рату“

Изложба „Цетиње у Првом свјетском рату“

Поводом међународног обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата, Државни архив Црне Горе организује изложбу „Цетиње у Првом свјетском рату“. Изложба ће бити отворена 14. маја у 19 часова у изложбеном салону Националне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“ на Цетињу.

12.05.2018.

Изложба “Израда Бихорског ћилима”

Изложба “Израда Бихорског ћилима”

Министарство културе, у сарадњи са Општином Петњица, организује изложбу “Израда Бихорског ћилима”. Изложба ће бити отворена 14. маја у 19 сати, у Министарству културе на Цетињу, а на отварању ће говорити министар културе Александар Богдановић и предсједник Општине Петњица Самир Аговић.

09.05.2018.

У Подгорици прослављен Дан Европе

У Подгорици прослављен Дан Европе

Низом свечаних догађаја испред ЕУ Инфо Центра у Подгорици, Делегација Европске уније у Црној Гори, је у сарадњи са амбасадама држава чланица, почела традиционално обиљежавање 9. маја, Дана Европе. Министар културе Александар Богдановић је у свом обраћању подсјетио и да је Европска унија прогласила 2018. за годину Европске културне баштине и истакао: “Девети мај као Дан Европе, од посебног је значаја за Црну Гору, јер је црногорски антифашизам започео једном од најранијих побуна широких народних маса, остављајући у четворогодишњој борби против фашизма податке о процентуално највећем броју антифашистичких бораца и високих официра у југословенским оквирима. Слобода, солидарност и сигурност на којима почива Европска унија, и што симболички сажима овај датум, уткани су и у наше вишевјековно трајање, засновано на принципима мултикултуралности, мултиконфесионалности и мултиетничности”.