Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Европска година културне баштине

08.05.2018.

Министар Богдановић говори на обиљежавању Дана Европе

Министар Богдановић говори на обиљежавању Дана Европе Министар културе Александар Богдановић и шеф делегације ЕУ амбасадор Аиво Орав, говориће сјутра на обиљежавању 9. маја Дана Европе. Програм обиљежавања ће почети у 9.30 сати, на платоу испред ЕУ инфо центра у Подгорици. Европска унија је прогласила 2018. годину за Европску годину културне баштине, па ће прослава Дана Европе бити организована у том духу.

07.05.2018.

Позив за обиљежавање дана европске баштине 2018

Позив за обиљежавање дана европске баштине 2018

Министарство културе позива заинтересоване актере из области културе и културне баштине да се у периоду од 21. до 30. септембра текуће године укључите у обиљежавање међународне иницијативе Дани европске баштине, покренуте кроз сарадњу Европске комисије и Савјета Европе, а у циљу приближавања културне баштине широј јавности. Манифестација коју 50 земаља потписиница Европске конвенције о култури традиционално обиљежава сваког септембра, базирана је на организовању догађаја на локалном и националном нивоу, а у односу на јединствену тему, која се бира на европском нивоу.

27.04.2018.

Изложба плаката „Европа на страницама Гласа Црногорца“

Изложба плаката „Европа на страницама Гласа Црногорца“

Поводом 145 година од изласка првог броја Гласа Црногорца, Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ ће у понедјељак 30. априла 2018. године, организовати изложбу плаката „Европа на страницама Гласа Црногорца“. Уз плакате, посјетиоци ће имати прилику да погледају и оригиналне примјерке Гласа Црногорца, с краја XИX и почетка XX вијека, који имају статус културно добро.

20.04.2018.

Дани европске баштине: Јавни позив за достављање прича о европској култуној баштини

Дани европске баштине: Јавни позив за достављање прича о европској култуној баштини

Објављен је Јавни позив за достављање прича о европској културној баштини. Ова пилот иницијатива реализује се у оквиру Дана европске баштине, са циљем наглашавања европске димензије културног насљеђа, али и истицања значаја локалних заједница које су укључене у обиљежавање Дана европске баштине на европском и националном нивоу.

20.04.2018.

Свјетски дан књиге и ауторских права

Свјетски дан књиге и ауторских права

Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“, Библиотека за слијепе и Народна библиотека „Радосав Љумовић“ укључују се у обиљежавање 23. априла Свјетског дана књиге и ауторских права. Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ у сарадњи с Народном библиотеком „Радосав Љумовић“ из Подгорице организује цјелодневни програм у оквиру којег ће бити одржан мини сајам цетињских издавача: Националне библиотеке, Отвореног културног форума и Факултета за црногорски језик и књижевност.

18.04.2018.

Обиљежен Међународни дан споменика и споменичких цјелина

Обиљежен Међународни дан споменика и споменичких цјелина

Данас је у Министарству културе обиљежен Међународни дан споменика и споменичких цјелина, под слоганом “Баштина за све генерације”. Отварајући догађај министар културе Александар Богдановић, је рекао: “Посебно истичем да се данашњи догађај реализује у оквиру Европске године културне баштине, у току које ће бити реализоване бројне активности у сарадњи са државама чланицама Европске Уније, а са циљем подизања свијести о значају историје и културних вриједности народа Европе.

17.04.2018.

Међународни дан споменика и споменичких цјелина

Међународни дан споменика и споменичких цјелина

Министарство културе ће сјутра, 18. априла 2018. године, у 10 сати обиљежити Међународни дан споменика и споменичких цјелина, под слоганом “Баштина за све генерације”. Обиљежавање се организује као дио програма Европске године културне баштине.

02.04.2018.

Позив за укључивање у обиљежавање Дана и Ноћи музеја 2018

Министарство културе позива све националне и локалне институције из области културе да се 18. и 19. маја 2018. године укључе у обиљежавање међународних манифестација Дан и Ноћ музеја, које се реализују у оквиру Европске године културне баштине.

30.03.2018.

Позив за достављање радова за међународну научну конференцију о трендовима у развоју туризма

Позив за достављање радова за међународну научну конференцију о трендовима у развоју туризма

Пета међународна научна конференција “Трендови у развоју туризма и хотелијерства” коју организује Факултет за туризам и хотелијерство Универзитета Црне Горе, биће организована у октобру, у оквиру програма Европске године културне баштине, који координира Министарство културе.

21.03.2018.

Фото конкурс „Наша културна баштина – европско насљеђе“

Фото конкурс „Наша културна баштина  – европско насљеђе“

Делегација Европске уније у Црној Гори и ЕУ Инфо центар расписали су конкурс за најбољу фотографију на тему културне баштине. Конкурс, под називом „Наша културна баштина – европско насљеђе“ организује се поводом обиљежавања 9. маја Дана Европе, а у контексту 2018. Европске године културне баштине.