Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Evropska godina kulturne baštine

08.05.2018.

Ministar Bogdanović govori na obilježavanju Dana Evrope

Ministar Bogdanović govori na obilježavanju Dana Evrope Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i šef delegacije EU ambasador Aivo Orav, govoriće sjutra na obilježavanju 9. maja Dana Evrope. Program obilježavanja će početi u 9.30 sati, na platou ispred EU info centra u Podgorici. Evropska unija je proglasila 2018. godinu za Evropsku godinu kulturne baštine, pa će proslava Dana Evrope biti organizovana u tom duhu.

07.05.2018.

Poziv za obilježavanje dana evropske baštine 2018

Poziv za obilježavanje dana evropske baštine 2018

Ministarstvo kulture poziva zainteresovane aktere iz oblasti kulture i kulturne baštine da se u periodu od 21. do 30. septembra tekuće godine uključite u obilježavanje međunarodne inicijative Dani evropske baštine, pokrenute kroz saradnju Evropske komisije i Savjeta Evrope, a u cilju približavanja kulturne baštine široj javnosti. Manifestacija koju 50 zemalja potpisinica Evropske konvencije o kulturi tradicionalno obilježava svakog septembra, bazirana je na organizovanju događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, a u odnosu na jedinstvenu temu, koja se bira na evropskom nivou.

27.04.2018.

Izložba plakata „Evropa na stranicama Glasa Crnogorca“

Izložba plakata „Evropa na stranicama Glasa Crnogorca“

Povodom 145 godina od izlaska prvog broja Glasa Crnogorca, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ će u ponedjeljak 30. aprila 2018. godine, organizovati izložbu plakata „Evropa na stranicama Glasa Crnogorca“. Uz plakate, posjetioci će imati priliku da pogledaju i originalne primjerke Glasa Crnogorca, s kraja XIX i početka XX vijeka, koji imaju status kulturno dobro.

20.04.2018.

Dani evropske baštine: Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kultunoj baštini

Dani evropske baštine: Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kultunoj baštini

Objavljen je Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini. Ova pilot inicijativa realizuje se u okviru Dana evropske baštine, sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou.

20.04.2018.

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Biblioteka za slijepe i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ uključuju se u obilježavanje 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji s Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“ iz Podgorice organizuje cjelodnevni program u okviru kojeg će biti održan mini sajam cetinjskih izdavača: Nacionalne biblioteke, Otvorenog kulturnog foruma i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

18.04.2018.

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Danas je u Ministarstvu kulture obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”. Otvarajući događaj ministar kulture Aleksandar Bogdanović, je rekao: “Posebno ističem da se današnji događaj realizuje u okviru Evropske godine kulturne baštine, u toku koje će biti realizovane brojne aktivnosti u saradnji sa državama članicama Evropske Unije, a sa ciljem podizanja svijesti o značaju istorije i kulturnih vrijednosti naroda Evrope.

17.04.2018.

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Ministarstvo kulture će sjutra, 18. aprila 2018. godine, u 10 sati obilježiti Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”. Obilježavanje se organizuje kao dio programa Evropske godine kulturne baštine.

02.04.2018.

Poziv za uključivanje u obilježavanje Dana i Noći muzeja 2018

Ministarstvo kulture poziva sve nacionalne i lokalne institucije iz oblasti kulture da se 18. i 19. maja 2018. godine uključe u obilježavanje međunarodnih manifestacija Dan i Noć muzeja, koje se realizuju u okviru Evropske godine kulturne baštine.

30.03.2018.

Poziv za dostavljanje radova za međunarodnu naučnu konferenciju o trendovima u razvoju turizma

Poziv za dostavljanje radova za međunarodnu naučnu konferenciju o trendovima u razvoju turizma

Peta međunarodna naučna konferencija “Trendovi u razvoju turizma i hotelijerstva” koju organizuje Fakultet za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore, biće organizovana u oktobru, u okviru programa Evropske godine kulturne baštine, koji koordinira Ministarstvo kulture.

21.03.2018.

Foto konkurs „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“

Foto konkurs „Naša kulturna baština  – evropsko nasljeđe“

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info centar raspisali su konkurs za najbolju fotografiju na temu kulturne baštine. Konkurs, pod nazivom „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“ organizuje se povodom obilježavanja 9. maja Dana Evrope, a u kontekstu 2018. Evropske godine kulturne baštine.