Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Ministarstvu kulture otvorena Međunarodna naučna konferencija „Muzičko nasljeđe Crne Gore“

U Ministarstvu kulture otvorena Međunarodna naučna konferencija „Muzičko nasljeđe Crne Gore“
Datum objave: 30.08.2017 10:38 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Međunarodnu naučnu konferenciju „Muzičko nasljeđe Crne Gore“ organizuju Muzička akademija Univerziteta Crne Gore i Ministarstvo kulture.

Ovom međunarodnom konferenecijom započinju projektne aktivnosti Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020.

U radu trodnevne konferencije učestvuje 17 izlagača iz zemlje i inostranstva, među kojima i neka od najznačajnijih imena iz oblasti etnomuzikologije, koji će dati doprinos novim perspektivama u sagledavanju i očuvanju crnogorske muzičke baštine.

Na otvaranju su govorili prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i Bojan Martinović, dekan Mizičke akademije.

Otvarajući Konferenciju ministar Ljumović je rekao: “Muzičko nasljeđe predstavlja važan dio identiteta svake zajednice, ono je ujedno i njeno osobeno iskustvo koje živi u savremenosti na različite načine. Jedan od ključnih doprinosa živom muzičkom nasljeđu Crne Gore predstavljaju naučno-istraživački projekti koji kroz govor etnomuzikologa, teoretičara muzike i stvaralaca u polju muzičke umjetnosti donose crnogorskoj kulturnoj istoriji, studijama kulture, istoriji i teoriji umjetnosti Crne Gore nova tumačenja i poglede. “

“Komunikacija muzikom, svakako ima i svoje trendovske uslovnosti ili pak možemo govoriti o produkcijskim ograničenjima, ali ne smijemo zanemariti ulogu i značaj autentičnih i ekskluzivnih muzičkih vrijednosti koje determinišu politike identiteta, nacionalnog ili multikulturnog,” dodao je Ministar.

“Ovaj skup je nesumnjivo značajan već po broju učesnika kao kolektivni čin koji će, nadajmo se imati, izvanredno veliki odjek i trajno dejstvo, prije svega u naučno-nastavnim institucijama, u nauci uopšte pa i u studentskoj populaciji. Ovo je u današnjim prilikama najprimjereniji i najproduktivniji podstrek istraživanjima naše muzičke baštine. Vjerujemo da će rezultati ove konferencije dati značajan prilog i biti jak podsticaj za dalja umjetnička i naučna istraživanja o crnogorskom muzičkom nasljeđu” rekao je na otvaranju dekan Martinović.
Uvodno predavanje na temu “Pojave nematerijalne kulturne baštine u muzičkoj tradiciji Crne Gore” održala je Dobrila Popović, samostalna savjetnica za muzičku djelatnost i muzičko-scensko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture.

Ovom konferencijom Muzička akademija na Cetinju započinje aktivnosti na polju podsticanja nučnih i umjetničkih istraživanja. Fokusirana na istraživanja muzičke tradicije Crne Gore, zaštitu nematerijalnog nasljeđa i na nematerijalno nasljeđe kao potencijalni razvojni resurs, konferencija „Muzičko nasljeđe Crne Gore“ još dublje elaborira teme o refeleksiji identiteta kroz muzičko nasljeđe, aplikativnoj muzikologiji ali i novim istraživanjima crnogorske muzičke tradicije.

Program možete preuzeti ovdje.