Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министарство културе и Министарство пољопривреде и руралног развоја започињу заједнички пројекат

„Агро Дизајн – црногорска култура хране“ креће са Цетиња

„Агро Дизајн – црногорска култура хране“ креће са Цетиња
Датум објаве: 13.09.2017 12:11 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Министарство културе и Министарство пољопривреде и руралног развоја започињу реализацију заједничког пројекта „Агро Дизајн – црногорска култура хране“.

Пројекат има за циљ да повеже секторе културе и пољопривреде и да уз иновативан приступ и сарадњу са умјетничком и стручном заједницом, као и субјектима из пољопривреде, промовише и брендира вријдности Црне Горе као специфичне еколошке и кулинарске дестинације. Као резултат пројекта очекује се јачање потенцијала у производњи традиционалних производа, органске производње, али и боља валоризација пољопривредних, туристичких и културних потенцијала Црне Горе. 
  
Споразум о заједничкој реализацији пројекта „Агро Дизајн – црногорска култура хране“ потписаће у петак, 15. септембра, на Цетињу, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и министар културе проф. мр Јанко Љумовић.

Након потписивања споразума, које ће се обавити у просторијама Министарства културе, на Цетињу, са почетком у 11,00 сати, биће одржана презентација пројекта. Истовремено биће реализована и прва радионица намијењена графичким дизајнерима, ликовним умјетницима, представницима креативних индустрија и представницима сектора пољопривреде.

У оквиру промоције пројекта биће представљена мапа радионица у Црној Гори. Након Цетиња радионице ће бити организоване у другим градовима који ће окупити сектор произвођача традиционалних производа у општинама и регионима: Пљевља и Жабљак; Бијело Поље; Рожаје, Беране и Петњица; Плав, Андријевица и Гусиње; Колашин и Мојковац; Никшић и Плужине; Подгорица; Тиват, Херцег Нови и Котор; Бар и Вирпазар; Улцињ.

Осим организовања почетних радионица и предавања, пројекат подразумијева фазу истраживања и систематизације података, затим продукцију одабраних узорака агро дизајна, продукцију публикације која систематизује црногорску кухињу, преглед манифестација и фестивала посвећених пољопривредним производима, као и реализацију више модела промоције резултата пројекта. 

Пројекат “Агродизајн – црногорска култура хране” је дио овогодишњег програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020, који представља платформу за различите активности у функцији афирмације идентитета Црне Горе.

Министарство културе
Министарство пољопривреде и руралног развоја