Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Saopštenje o rezultatima anonimnog, međunarodnog konkursa za izradu logotipa programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020”

Saopštenje o rezultatima anonimnog, međunarodnog konkursa za izradu logotipa programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020”
Datum objave: 29.12.2017 14:22 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Na obnovljenom anonimnom, međunarodnom konkursu Ministarstva kulture za izradu logotipa Programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020”, u ostavljenom roku, do 1. decembra 2017, pristigle su 23 prijave iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Poštujući zadate propozicije i kriterijume, Stručni žiri, koji je radio u sastavu: dr Nenad Vujadinović, dramaturg i dramski pisac, predsjednik, Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti, član Stefan Bošković, dramaturg i pisac, član, kao najbolje rješenje vizuelnog identiteta izabrao je rad autora pod šifrom „SOLARIS“, koji je kreirao upečatljiv vizuelni izraz, u potpunosti zadovoljavajući propisane kriterijume selekcije – originalnost i inovativnost, umjetnički kvalitet i primjenljivost u kontekstu promocije Programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020”.

Po mišljenju Stručnog žirija, kako je i navedeno u obrazloženju:

„Pristup autora pod šifrom „SOLARIS“ najobuhvatnije je iskazao posebnost i unikatnost zadate teme. Blago zaobljene forme logotipa se transformišu u razigranu formu koja asocira, čas na ljude raširenih ruku iz folklornih tradicija, čas na morske talase, i na momente, na kaplje sa pera nekog zamišljenog pisca. Ispis prilikom umanjenja ne gubi na čitljivosti i prepoznatljivosti i djeluje jednakom snagom kao u većim prikazima. Negativ je jednako efektan kao i pozitiv, a sekundarna tipografija (Myriad Pro Semi Condensed) prikladna i podržavajuća u primjenama. Obrisi elegantno i dinamično oivičavaju bjeline u primjeni negativa na predloženim akvarelnim podlogama. Autor sugeriše potez četke kao prateći dio ispisa uvodeći ga na razne materijale kao element koji dopunjava strogo generisanu tehničku formu, čime dodatno potencira stvaralački momenat. Ispis nosi jasnu i prepoznatljivu poruku, kombinujući odjeke Art Nouveau pokreta u tipografiji sa savremenim izrazom.“

Stručni žiri posebno pohvaljuje i autore pod šiframa Armadillo, AU0001, SX0001, Makarijevo nasljeđe, AU0001 i #DMJ2017, čiji radovi su ušli u finalni izbor prilikom odabira pobjedničkog rješenja.

Ministarstvo kulture i stručni žiri izražavaju zahvalnost svim učesnicima konkursa na doprinosu u kreiranju vizuelnog identiteta Programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020”.