Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Саопштење о резултатима анонимног, међународног конкурса за израду логотипа програма “Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020”

Саопштење о резултатима анонимног, међународног конкурса за израду логотипа програма “Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020”
Датум објаве: 29.12.2017 14:22 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


На обновљеном анонимном, међународном конкурсу Министарства културе за израду логотипа Програма “Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020”, у остављеном року, до 1. децембра 2017, пристигле су 23 пријаве из БиХ, Србије и Црне Горе.

Поштујући задате пропозиције и критеријуме, Стручни жири, који је радио у саставу: др Ненад Вујадиновић, драматург и драмски писац, предсједник, Љиљана Караџић, историчарка умјетности, члан Стефан Бошковић, драматург и писац, члан, као најбоље рјешење визуелног идентитета изабрао је рад аутора под шифром „СОЛАРИС“, који је креирао упечатљив визуелни израз, у потпуности задовољавајући прописане критеријуме селекције – оригиналност и иновативност, умјетнички квалитет и примјенљивост у контексту промоције Програма “Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020”.

По мишљењу Стручног жирија, како је и наведено у образложењу:

„Приступ аутора под шифром „СОЛАРИС“ најобухватније је исказао посебност и уникатност задате теме. Благо заобљене форме логотипа се трансформишу у разиграну форму која асоцира, час на људе раширених руку из фолклорних традиција, час на морске таласе, и на моменте, на капље са пера неког замишљеног писца. Испис приликом умањења не губи на читљивости и препознатљивости и дјелује једнаком снагом као у већим приказима. Негатив је једнако ефектан као и позитив, а секундарна типографија (Мyриад Про Семи Цонденсед) прикладна и подржавајућа у примјенама. Обриси елегантно и динамично оивичавају бјелине у примјени негатива на предложеним акварелним подлогама. Аутор сугерише потез четке као пратећи дио исписа уводећи га на разне материјале као елемент који допуњава строго генерисану техничку форму, чиме додатно потенцира стваралачки моменат. Испис носи јасну и препознатљиву поруку, комбинујући одјеке Арт Ноувеау покрета у типографији са савременим изразом.“

Стручни жири посебно похваљује и ауторе под шифрама Армадилло, АУ0001, СX0001, Макаријево насљеђе, АУ0001 и #ДМЈ2017, чији радови су ушли у финални избор приликом одабира побједничког рјешења.

Министарство културе и стручни жири изражавају захвалност свим учесницима конкурса на доприносу у креирању визуелног идентитета Програма “Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020”.