Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Усвојен Акциони план за имплементацију програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција

Министар Богдановић: У достизању европских стандарда неопходно је посебну пажњу посветити интеграцијама на пољу културе

Министар Богдановић: У достизању европских стандарда неопходно је посебну пажњу посветити интеграцијама на пољу културе
Датум објаве: 29.03.2018 17:11 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе донијела је на данашњој сједници Акциони план за спровођење Програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020 за 2018. годину, с Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2017. годину.

Акциони план је представио министар културе Александар Богдановић који је истакао: "Оно што посебно обиљежава савремене друштвено-политичке тенденције Црне Горе, представљају интегративни процеси који се одвијају на политичком, економском и културном плану. У оквиру стратегије усклађивања и достизања европских стандарда, неопходно је посебну пажњу посветити интеграцијама на пољу културе, као простору који дефинише и чува идентитетске особености једног простора. Због важности и комплексности овог процеса, Влада Црне Горе је средином прошле године, на предлог Министарства културе, донијела Програм Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција, као интерсекторску платформу која интегрише различите активности којима се доприноси очувању и развоју културног и државног идентитета."

Министар је саопштио да је Акционим планом за 2018. годину планирана реализација 9 пројеката који на различите начине доприносе савременој ревитализацији јединствених и препознатљивих вриједности Црне Горе, битних за утемељење и промоцију њеног културног и државног идентитета.

У овој години реализоваће се пројекат "Октоих Темпус", који реферира на Штампарију Црнојевића и Октоих првогласник. "Ова врста културног насљеђа, иако од изузетног значаја за црногорски државни и културни контекст, није у потребној мјери валоризована. Кроз четири сегмента овог пројекта, који се односе на: конференцију посвећену Штампарији Црнојевића; радионице савремене графике; штампу умјетничких графика по узору на мотиве традиционалног штампарства и презентацију, обезбјеђује се иновативна и савремена промоција културног насљеђа, указује на значај Штампарије Црнојевића за црногорску културу и џавни идентитет и одрживи модел валоризације културне баштине," истакао је министар Богдановић.

Најављено је штампање трећег кола Нове луче, израда Лексикона ликовних умјетника Црне Горе, у сарадњи са Црногорском академијом наука и умјетности, као и почетак реализације пројекта "МонтенегроАртЛинес Виситор Програм", платформе за нови и систематичан план посјета и боравка иностраних умјетника, чији ће задатак бити да продукцијом својих радова и различитих медијских садржаја, међународној јавности представе савремену слику идентитета Црне Горе и њеног културно-историјског насљеђа.

У овој години ће се штампати и публикација "Црна Гора: Филмска дестинација" која интегрише причу о Црној Гори као филмском бренду и филмској дестинацији.

Министар Богдановић се осврнуо и на пројекте чија је реализација започела током претходне године: „Током 2017. године покренут је дјелимично реализован пројекат ‚Агро- Дизајн‘ као један од пројеката којима се доприноси промоцији Црне Горе као специфичне кулинарске дестинације… Треба споменути сарадњу са међународном фондацијом Конрад Аденауер, са којом је организована конференција ‚Политике државног и културног идентитета‘ у контексту савремених међународних односа. У 2017. години започела је реализација једног броја вишегодишњих пројеката, на којима ће се радити током ове, као и наредне године“.

"Очекујемо да ће се реализацијом пројеката садржаних у Програму Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција на најбољи начин остварити постављени циљеви и ефекти, односно јачање и грађење идентитета заједнице кроз културу и умјетност," закључио је Министар.