Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

„Kreativna Crna Gora“: „BDM Foundry“ pokrenuo proizvodnju

„Kreativna Crna Gora“: „BDM Foundry“ pokrenuo proizvodnju
Datum objave: 30.05.2019 13:38 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

Autori jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ su „BDM Foundry“ iz Nikšića. U pitanju je projekat pokretanja prve profesionalne livnice umjetničkog lima, koja u perspektivi ima za cilj da smanji konstantan uvoz ovog servisa iz zemalja regije i da centralizuje produkciju obojenih metala na nacionalnom nivou.

Kako kaže Marko Petrović Njegoš iz „BDM Foundry“, mogućnosti proizvodnje su brojne, od suvenira u bronzi do izrade skulptura – spomenika velikog formata, a neke od prvih proizvoda oni su već predstavili na izložbi „Kreativna Crna Gora“, koja je u toku (Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Podgorica).

Ideja je nastala još u studentskim danima, pošto na akademiji još nije postojala mogućnost da izlivamo skulpture u bronzi. S obzirom na to da sam vajar, ali i da ostale kolege u „BDM Foundry“ imaju umjetnički background, krenuli smo da lijemo sa voskom, a kalupe pravimo od gipsa. Kod obojenih metala je specifično što daju mogućnost izvlačenja preciznog odlivka, tope se na nižoj temperaturi, a svemu prethodi izrada 3D modela – kazao je Petrović.

On je naglasio kako je upravo program „Kreativna Crna Gora“ omogućio da njihova ideja zaživi u punoj mjeri.

Sve je teklo polako dok nijesmo dobili podršku kroz program „Kreativna Crna Gora“, gdje je prepoznato da livnica ovog tipa ne postoji u Crnoj Gori. Možemo reći da smo danas pioniri u ovoj djelatnosti, s obzirom da smo i sami tek počeli sa nekim manjim odlivcima. Naš plan je da uskoro napravimo veću peć za kalupe, čime bi mogli da proizvodimo i skulpture u veličini spomenika – zaključio je on.

Iz „BDM Foundry“ naglašavaju kako u državama regije postoji nekoliko sličnih livnica koje, proizvodeći za lokalno tržište, već duže posluju profitabilno.

Video: Youtube

MKU