Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

„Креативна Црна Гора“: „БДМ Фоундрy“ покренуо производњу

„Креативна Црна Гора“: „БДМ Фоундрy“ покренуо производњу
Датум објаве: 30.05.2019 13:38 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Програм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њихових пројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, уз пројекте чији су аутори.

Аутори једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ су „БДМ Фоундрy“ из Никшића. У питању је пројекат покретања прве професионалне ливнице умјетничког лима, која у перспективи има за циљ да смањи константан увоз овог сервиса из земаља регије и да централизује продукцију обојених метала на националном нивоу.

Како каже Марко Петровић Његош из „БДМ Фоундрy“, могућности производње су бројне, од сувенира у бронзи до израде скулптура – споменика великог формата, а неке од првих производа они су већ представили на изложби „Креативна Црна Гора“, која је у току (Удружење ликовних умјетника Црне Горе, Подгорица).

Идеја је настала још у студентским данима, пошто на академији још није постојала могућност да изливамо скулптуре у бронзи. С обзиром на то да сам вајар, али и да остале колеге у „БДМ Фоундрy“ имају умјетнички бацкгроунд, кренули смо да лијемо са воском, а калупе правимо од гипса. Код обојених метала је специфично што дају могућност извлачења прецизног одливка, топе се на нижој температури, а свему претходи израда 3Д модела – казао је Петровић.

Он је нагласио како је управо програм „Креативна Црна Гора“ омогућио да њихова идеја заживи у пуној мјери.

Све је текло полако док нијесмо добили подршку кроз програм „Креативна Црна Гора“, гдје је препознато да ливница овог типа не постоји у Црној Гори. Можемо рећи да смо данас пионири у овој дјелатности, с обзиром да смо и сами тек почели са неким мањим одливцима. Наш план је да ускоро направимо већу пећ за калупе, чиме би могли да производимо и скулптуре у величини споменика – закључио је он.

Из „БДМ Фоундрy“ наглашавају како у државама регије постоји неколико сличних ливница које, производећи за локално тржиште, већ дуже послују профитабилно.

Видео: Yоутубе

МКУ