Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

„Kreativna Crna Gora“: „Glass Design“ savremenim proizvodima od stakla do uspješnog pozicioniranja na tržištu

„Kreativna Crna Gora“: „Glass Design“ savremenim proizvodima od  stakla do uspješnog pozicioniranja na tržištu
Datum objave: 02.06.2019 15:36 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


mkuProgram „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovihprojekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uzprojekte čiji su autori.Autori jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ su „Glass Design“ iz Nikšića. U pitanju je projekat manufakture i proizvodnje u kompleksnim materijalima, poput stakla, čija je tendencijaočuvanje starog zanata koji je svojim modernim pristupom i tematikom dostupan široj ciljnoj grupi. Obezbjeđivanjem dobrog plasmana putem programa „Kreativna Crna Gora“, proizvod će brzo naći put do dizajnerskog i suvenirskog tržišta.

Kako kaže Nina Ilić iz „Glass Design“, njena ljubav prema staklu seže do djetinjstva i porodičnog ateljea koji su vodili njeni 
roditelji.

Na taj način, uspjela sam da savladam više tehnika rada sa staklom, a zatim su polako nastajali predmeti i figure sa kojima sam se prvi put pojavila na FIAT-u i kreativnim industrijama, gdje je moj rad bio zapažen. To je potvrdilo uvjerenje da je moja ideja vrijedna truda i održiva – kazao je Petrović.

Ona je istakla kako je program „Kreativna Crna Gora“ izuzetno značajan, kako za umjetnost i kulturu, tako i za cjelokupno društvo.

Taj program je jako pozitivan, jer predstavlja idealnu spregu između umjetnosti i ekonomije. To je prilika da mladi pokažu kreativnost i stvaralačke mogućnosti, a da istovremeno njihove ideje budu održive – zaključila je ona.

Iz „Glass Design“ poručuju kako njihova ciljna grupa, u prvom redu, jesu građevinski investitori koji – pri planiranju projekata
– ostavljaju prostor za vitražne kompozicije, ali i galerije i srodni prostori.

Video: Youtube