Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

„Kreativna Crna Gora“: „VR Montenegro“ za bolju vidljivost crnogorskih filmskih lokacija na globalnom tržištu

„Kreativna Crna Gora“: „VR Montenegro“ za bolju vidljivost crnogorskih filmskih lokacija na globalnom tržištu
Datum objave: 08.06.2019 14:42 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


mkuProgram „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

Autor jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ je „Artikulacija“ iz Podgorice. U pitanju je projekat „VR Montenegro“, koji je baziran na savremenim tehnologijama virtuelne realnosti, odnosno ’location scoutinga’ u filmskoj industriji.

Zahvaljujući tom projektu, prezentacija Crne Gore kao destinacije na filmskim sajmovima i festivalima biće izuzetno obogaćena – jer će predstavnici zainteresovanih producentskih kuća biti u prilici da na jednom mjestu, koristeći VR naočare, vide sve filmske lokacije i pejzaže u našoj državi. Time ne samo da će Crna Gora biti dodatno afirmisana kao filmska destinacija, već će biti omogućeno i autorima da svoj rad valorizuju kroz koprodukciju sa nekom od inostranih producentskih kuća.

Igor Mitić iz „Artikulacije“ objašnjava kako će projektom „VR Montenegro“ biti predstavljeno niz lokacija sa područja Crne Gore.

Naš projekat podrazumijeva obilazak čitave Crne Gore, i to brojnih lokacija u raznim vremenskim uslovima, tokom različitih godišnjih doba. Na taj način, dobićemo kompletnu sliku koju ćemo kasnije prezentovati kao ponudu Crne Gore na filmskim smotrama – kazao je Mitić.

Program „Kreativna Crna Gora“ time će doprinijeti stvaranju inovativnog proizvoda.

Poenta je da nekoga ko fizički nije u Crnoj Gori – faktički dovedemo na određenu lokaciju u našoj državi. Naš cilj je da projektom „VR Montenegro“ pokušamo da dovedemo što više stranih produkcija da rade ovdje – zaključio je on.

Iz „Artikulacije“ poručuju kako Crna Gora ima brojne specifičnosti i povoljnosti kao filmska lokacija i da je vrijeme da to bude iskorišćeno na pravi način.