Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

„Креативна Црна Гора“: Израдом дрвених барки афирмишу нематеријалну баштину Црне Горе

„Креативна Црна Гора“: Израдом дрвених барки афирмишу нематеријалну баштину Црне Горе
Датум објаве: 15.06.2019 11:07 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуПрограм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њихових пројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, уз пројекте чији су аутори.

Аутор једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ је Витомир Вуковић из Котора. У питању је пројекат „Плаформа“, у оквиру којег Вуковић у својој радионици израђује дрвене барке – које су дио нематеријалне баштине Црне Горе.

Резултат његовог рада већ је видљив, а циљ подршке кроз програм „Креативна Црна Гора“ је да његове дрвене барке нађу пут до тржишта.

Витомир Вуковић објашњава како процес израде дрвених барки, прије свега, представља комплексан посао.

Дрвена барка је јако компликован склоп и има много елемената. И ако ви не можете да видите, односно да имате слику како ће та барка изгледати прије него што почнете да је цртате, тешко је направити нешто да ваља. Поступак израде је занимљив, а све зависи од компликованости саме форме, јер постоје софтверска ограничења – на рачунару можете нацртати сваку линију, али питање је да ли је ви у природи можете савити на тај начин – казао је Вуковић.

Он истиче како се изради барки посветио из љубави, те да ће му подршка путем програма „Креативна Црна Гора“ значити много у циљу даљег унапријеђења производње.