Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Креативна Црна Гора: Прототип производња и међународна промоција за арт тепихе „Шара“

Креативна Црна Гора: Прототип производња  и међународна промоција за арт тепихе „Шара“
Датум објаве: 02.03.2020 08:07 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Кампању „Живимо културу“, коју реализује Министарство културе, настављамо представљањем аутора чији је рад подржан на другом конкурсу, у оквиру програма „Креативна Црна Гора”. Међу 13 пројеката из области креативних индустрија којима смо дали подршку ове године, посебно мјесто заслужила је и серија производа обједињених под називом „Шара“, чија је ауторка ликовна умјетница из Подгорице Соња Ђурановић.

Соњин умјетнички сензибилитет препознатљив је и одавно уважен на нашој ликовној сцени. Њен ликовни потпис краси женска сензуалност која се осјећа кроз одабир мотива и колорита, а специфичан је и по дјечјој имагинацији, док се сви детаљи, боје, линије и облици на њеним радовима међусобно допуњују, прожимају и стварају изузетну оптичко-колористичку сензацију. Све поменуто обједињено је и у пројекту „Шара“ који представља изузетан примјер примијењеног сликарства које се заснива на апликацији ауторског, умјетничког рада на тржишно оријентисан производ попут тепиха. Поред умјетничке, додатну тржишну вриједност овим теписима даје и ручна обрада, рад и ткање. Подршком кроз пројекат „Креативна Црна Гора“, Министарство културе жели ауторки да помогне на успостављању прототип производње, као и шире међународне промоције.

„Мој производ намијењен је свима који имају потребу за тепихом, и то оним који поред употребне има умјетничку и уникатну вриједност. Теписи су, дакле, намијењени не само љубитељима умјетности већ и свима којима ова естетика одговара. Пријемчиви су и за уређење простора у најширем смислу, јер своју умјетност примјењујем на употребне предмете који су модерни, савремени, па самим тим и допадљиви“, каже Соња Ђурановић.

Напомиње и да је вуна од које су њени теписи израђени врхунског квалитета, специфичних боја, симетричних облика, а процес израде изведен је техником ручног тактовања.
„Већ дуги низ година, кроз неколико циклуса, истражујем флоралне мотиве који се растварају у вертикалне и хоризонталне таласасте форме које асоцирају на нити и ткање. Из таквог рада, кроз скице које реализујем у различитим ликовним техникама, наметнула се идеја и за рад на теписима“, каже Ђурановић.

Како истиче, био јој је изазов да оживи своје биљке и стави их у други контекст. „Мотив је сведен, поједностављен, па цвјетови постају симбол, знак. Моји радови су идилични вртови и баште, она безбрижна и безопасна мјеста на којима се ужива“, додаје Ђурановић.

Подсјећа и да је рад на арт теписима започела прије 10 година, а до сада их је представила публици на самосталним изложбама у Подгорици, Котору и Ванкуверу (Канада). 
„Сви производи имају уникатни дизајн. Од мноштва разнобојних облика градим јединствене, складне визуелне композиције. Игром једноставних облика правим нове имагинарне просторе и тако добијам нову увјерљивост“, појашњава Ђурановић. 

За крај, најављује планове за даљу промоцију бренда „Шара“. 

„Поред тепиха, дизајн ће се појавити на керамичким плочицама, керамичким предметима и подметачима“, закључује Ђурановић.

Подсјетимо, први конкурс у оквиру програма „Креативна Црна Гора” прошле године донио је бројне производе који су, уз подршку Министарства културе, представљени домаћем и међународном тржишту. Управо резултати првог конкурса, на којем смо подржали 11 пројеката, били су и кључни разлог да програм буде настављен - уз још шири опсег области које су подржане током другог конкурса.

Видео: Yоутубе

Министарство културе