Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Културна историја: Осамдесет година од оснивања Музеја града Пераста

Културна историја: Осамдесет година од оснивања Музеја града Пераста
Датум објаве: 28.02.2017 09:30 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


28. фебруара 1937. године основан је Музеј града Пераста, који је поставио темеље савремене музејске праксе у Боки Которској.

Донацијом Пераштана, насљедника угледних породица, током друге половине XИX и почетком XX вијека, формиран је први музејски фонд и сакупљена архивска грађа Пераста од средине XВ вијека.

Музеј града Пераста баштини 16 покретних културних добара са око 450 музејских предмета, разврстаних у неколико збирки које прате историјски, поморски, економски и културни развој Пераста за вријеме владавине Млетачке Републике, као и за вријеме француске и аустријске владавине.

Раније је био смјестен у здању Пераске опстине, на тргу поред цркве Светог Николе а сада се налази у палати Бујовић, која је за ту намјену реконструисана 1957. године. Палата Бујовић је један од најљепсих примјера барокне архитектуре XВИИ вијека, а подигли су је браца Иван и Вицко Бујовић 1694. године.

Од оснивања до данас, Музеј се развијао и мијењао, а 1992. године, постао је дио општинске Јавне установе “Музеји Котор”.