Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Međunarodna saradnja

15.09.2017.

Saradnja sa Makedonijom sadržajna i dinamična

Saradnja sa Makedonijom sadržajna i dinamična Prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture sastao se na Cetinju sa Vladimirom Lazovskim, zamjenikom ministra kulture Republike Makedonije. Sagovornici su ocijenili da je dosadašnja razmjena institucija kulture dvije zemlje na viskomo nivou i posebno pohvalili saradnju u oblasti pozorišne umjetnosti koja je sadržajna i dinamična. Istakli su važnost i ulogu dva ministarstva u daljem produbljivanjiu i širenju saradnje i na druge oblasti kulture.

13.09.2017.

Na javnom pozivu za izbor kandidata za Oskara nije bilo prijavljenih filmova

Na javnom pozivu Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore za izbor nacionalnog kandidata za 90. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji strani film nije bilo prijavljenih filmova.

08.09.2017.

U Biljardi otvorena izložba «Dodir stakla»

U Biljardi otvorena izložba «Dodir stakla»

Na otvaranju izložbe «Dodir stakla», u organizaciji ambasada nordijskih zemalja, Nordijskig saveta ministara i Narodnog muzeja Crne Gore, su govorili prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture, Nj.E. Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške, Nj.E. Jan Lundin, ambasador Švedske i Lada Ratković Bukovčan, direktorica Muzeja Mimamara iz Zagreba.

25.08.2017.

Crnogorski umjetnici na festivalu “Noći u Staroj Ljubljani”

Crnogorski umjetnici na festivalu “Noći u Staroj Ljubljani”

Na 29. Međunarodnom festivalu “Noći u Staroj Ljubljani”, učestvovali su književnik Andrej Nikolaidis i guslar Stevan Mišo Popović. U Gradskom muzeju, u okviru programa Književni razgovor, svoje književno i publicističko stvaralaštvo predstavio je Andrej Nikolaidis. Razgovor je vodio Vlado Motnikar, a odlomke iz romana interpretirao glumac Matej Puc. Takođe u Gradskom muzeju guslar Stevan Mišo Popović izveo je odlomke nekoliko epskih pjesama, dok je ertno-muzikolog Tomaž Rauh za slušaoce 3. Programa nacionalnog radija – Ars i publiku u Muzeju govorio o osobenostima tradicionalne muzike Crne Gore.

25.08.2017.

Počinje 2. Festival uličnih svirača – dobri duh Nikšića

Počinje 2. Festival uličnih svirača – dobri duh Nikšića

U Nikšiću se 26. i 27. avgusta održava 2. Festival uličnih svirača – dobri duh Nikšića. Na više lokacija u gradu biće organizovani zanimljivi i atraktivni programi namijenjeni svim uzrastima. Za posjetioce je pripremljeno preko 30 programa u dva festivalska dana. Programi počinju u popodnevnim satima, a završavaju se muzičkim spektaklima na trgu.

23.08.2017.

Crnogorski umjetnici na 29. Međunarodnom festivalu “Noći u Staroj Ljubljani”

Crnogorski umjetnici na 29. Međunarodnom festivalu “Noći u Staroj Ljubljani”

U okviru programa 29. Međunarodnog festivala “Noći u Staroj Ljubljani”, iz Crne Gore učestvovaće književnik Andrej Nikolaidis i guslar Stevan Mišo Popović. Festival se organizuje od 24. do 26. avgusta, a predstavljanje crnogorskih umjetnika planirano je prvog dana Festivala. U Gradskom muzeju, u 18 sati, u okviru programa Književni razgovor biće predstavljeno književno i publicističko stvaralaštvo Andreja Nikolaidisa. Razgovor će voditi Vlado Motnikar, a odlomke iz romana interpretiraće glumac Matej Puc. U 19 sati, takođe u Gradskom muzeju koncert će imati guslar Stevan Mišo Popović. Programe će uživo prenositi 3. Program nacionalnog radija – Ars.

21.08.2017.

Prijavljivanje za 90. nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film

Prijavljivanje za 90. nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, upućuje poziv domaćim filmskim producentima da do 11. septembra 2017. godine prijave dugometražni film (preko 40 minuta) za izbor crnogorskog kandidata za 90. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2017. godini.

18.08.2017.

Ovogodišnji filmski festival u Sarajevu izuzetno uspješan za crnogorske stvaraoce

Ovogodišnji filmski festival u Sarajevu izuzetno uspješan za crnogorske stvaraoce

Na 23. Sarajevo film festivalu, u okviru takmičarskog programa kratkih filmova reditelj Dušan Kasalica za svoje ostvarenje “Soa” osvojio je specijalno priznanje žirija koji su sačinjavali Igor Drljača, reditelj i scenarista, Milica Tomović, rediteljka i Florian Veghorn, programski menadžer Berlinale Talents. “Soa” je imao svjetsku premijeru na Sarajevskom filmskom festivalu, a u konkurenciji je bilo još devet kratkih filmova iz Jugoistočne Evrope. Glavnu nagradu u ovoj konkurenciji osvojio je kratki film Antonete Alamat Kusijanović “Into the Blue – U plavetnilo”.

08.08.2017.

Održana scenaristička radionica Srdjana Vuletića na Montenegro film festivalu

Održana scenaristička radionica Srdjana Vuletića na Montenegro film festivalu

Scenaristička radionica "Moraš pogledati ovaj film", scenariste i reditelja Srdjana Vuletića, redovnog profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, održana je u okviru pratećeg programa 31. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala (FFHN-MFF).

04.08.2017.

Održana prezentacija o evropskim programima u kulturi

Održana prezentacija o evropskim programima u kulturi

Ministarstvo kulture organizovalo je u Centru savremene umjetnosti u Podgorici prezentaciju o EU programima u kulturi i finansijskom upravljanju projektom. Predstavljene su aktuelnosti programa ove međunarodne fondacije čije se aktivnosti u Crnoj Gori implementiraju posredstvom Ministarstva kulture.