Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Međunarodna saradnja

14.06.2018.

Održan uvodni sastanak IPA projekta HAMLET “Promocija zanatske proizvodnje, kulture i eko turizma”

Održan uvodni sastanak IPA projekta HAMLET “Promocija zanatske proizvodnje, kulture i eko turizma” Predstavnici Ministarstva kulture prisustvovali su na uvodnom sastanku IPA projekta HAMLET- “Promocija zanatske proizvodnje, kulture i eko turizma” (“Highlighting Artisanal Manufacturing, cuLture and Eco Tourism”), održanom u Tirani 12. i 13. juna 2018. godine. Na sastanku su prezentovane projektne aktivnosti koje će biti realizovane u predstojećem dvogodišnjem periodu i istaknut značaj uspostavaljanja saradnje na polju valorizacije i promocije ruralnih cjelina. Naglašeno je da područija koja baštine bogatu istoriju i tradiciju, a koja su mapirana u državama učesnicima projekta, mogu doprinijeti unaprijeđenju održivog turističkog razvoja i podsticanju preduzetništva, baziranog na razvoju kreativnih industrija i promociji tradicionalnih zanata.

08.06.2018.

Konkurs za nagrade iz oblasti prirodnih nauka u okviru programa L’Oréal-UNESCO za žene u nauci

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO obavještava sve zainteresovane kandidatkinje da je objavljen konkurs za nagrade u okviru programa L’Oréal-UNESCO za žene u nauci u okviru ciklusa za 2019. godinu. Po prvi put će u ovom ciklusu biti izabrano 5 izvanrednih naučnih istraživačica u oblasti fizičkih nauka, matematike i kompjuterskih nauka. Svaka od pet laureata dobiće nagradu u iznosu od po 100.000,00 € (sto hiljada eura) za značajan doprinos unapređenju naučnih istraživanja. Nagrade će biti dodijeljene na ceremoniji u martu 2019. godine.

08.06.2018.

Poziv za UNESCO Program participacije 2018 – 2019

Na osnovu UNESCO Rezolucije 39 C/61, Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO objavljuje Poziv za prijavu projekata u okviru UNESCO Programa participacije za 2018-2019. godinu Uslovi prijave: 1. Nosilac projekta: pravna lica koja mogu osigurati kvalitetnu implementaciju projekta.

01.06.2018.

Otvorena izložba “Novi sjaj renesanse”

Otvorena izložba “Novi sjaj renesanse”

Večeras je u Centru savremene umjetnosti otvorena izložba “Novi sjaj renesanse”. Na otvaranju izložbe su goorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj.E. ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli.

01.06.2018.

Otvorena izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002."

Otvorena izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002."

Izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002." otvorena je danas u Muzeju novca. Na otvaranju su govorili: ministar kulture Aleksandar Bogdanović, guverner Centralne banke Radoje Žugić, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan I ambassador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

17.05.2018.

Crnogorski simfonijski orkestar nastupio u Beogradu

Crnogorski simfonijski orkestar nastupio u Beogradu

Crnogorski simfonijski orketar nastupio je sinoć u Beogradu. Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i Dana Evrope, u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore, Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji i Muzičke produkcije RTS, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, na koncertu su nastupili Crnogorski simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije. Dva ansambla koji su najbolji reprezenti muzičke kulture svojih zemalja, pod upravom dirigenta Crnogorskog simfonijskog orkestra, istaknutog ruskog umjetnika Grigorija Kraska, prvi put su nastupili zajedno, izvodeći remek-djelo Ludviga van Betovena, Simfoniju broj 9 u d-molu, op. 125.

04.05.2018.

Ministar Bogdanović - nuncije Pecuto: Snažan potencijal za dalje jačanje odnosa

Ministar Bogdanović - nuncije Pecuto: Snažan potencijal za dalje jačanje odnosa

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom. Ministar Bogdanović i nuncije Pecuto su se saglasili da Crna Gora i Sveta Stolica imaju sadržajne i prijateljske odnose i da je neophodno dodatno intenzivirati saradnju u oblasti kulture, koja ima prostora i potencijala za dalje unapređivanje, posebno na osnovu uspješne prakse koja je uspostavljena u dosadašnjem periodu.

25.04.2018.

Susret ministra Bogdanovića i makedonskog ministra kulture Roberta Alagjozovskog

Susret ministra Bogdanovića i makedonskog ministra kulture Roberta Alagjozovskog

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa ministrom kulture Republike Makedonije Robertom Alagjozovskim. Ministri su razmijenili stavove o značaju TRADUKI, mreže za prevodilaštvo i knjige, koja je ovogodišnju sjednicu svog Upravnog odbora organizovala u Crnoj Gori. Ministar Bogdanović je naglasio da Crna Gora i Republika Makedonija, kao dvije zemlje koje su nedavno postale punopravne članice ove međunarodne mreže moraju intenzivno raditi kako bi na pravi način iskoristili sve potencijale koje ona nudi.

24.04.2018.

Definisan okvir za saradnju Crne Gore i Republike Albanije u 2018. i 2019. godini

Definisan okvir za saradnju Crne Gore i Republike Albanije u 2018. i 2019. godini

Tokom zvanične posjete ministarke kulture Republike Albanije Mirele Kumbaro Furdži Crnoj Gori, nakon susreta sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, ministri su održali zajednički sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje. Shodno dogovoru sa nedavnog susreta ministara u Lajpcigu, današnji sastanak na Cetinju organizovan je kako bi predstavnici ministarstava i institucija razgovarali o projektima na kojima će naše dvije zemlje raditi tokom naredne dvije godine i koji će biti sastavni dio Programa saradnje u oblasti kulture za 2018. i 2019. godinu. Program koji će u narednim mjescima biti potpisan, sadržaće konkretne aktivnosti ministarstava i institucija kulture.

24.04.2018.

Ministar Bogdanović – ministarka Kumbaro Furdži: Saradnja Crne Gore i Republike Albanije u oblasti kulture primjer u regionu

Ministar Bogdanović – ministarka Kumbaro Furdži: Saradnja Crne Gore i Republike Albanije u oblasti kulture primjer u regionu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministarka kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Furdži razgovarali su danas na Cetinju o daljim koracima na unapređenju saradnje i jačanju veza između institucija kulture dvije zemlje. Ministri su podsjetili da su Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Albanije još 2009. godine potpisali Sporazum o saradnji u oblasti kulture, ali i zaključili da je na njegovim osnovama neophodno definisati konkretne prijedloge za saradnju u narednom dvogodišnjem periodu. Ovakav dokument biće kreiran u direktnoj komunikaciji između predstavnika ministarstava i institucija kulture dvije zemlje, istakli su sagovornici.