Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Секретарка Газивода посјетила Хрватски аудиовизуелни центар

Секретарка Газивода посјетила Хрватски аудиовизуелни центар
Датум објаве: 04.10.2015 11:53 | Аутор: Министарство културре

Испис Штампај страницу


Наташа Газивода, секретарка Министарства културе, посјетила је јуче Хрватски аудиовизуелни центар, гдје је разговарала са директором ХАВЦ-а, Хрвојем Хрибаром.

Саговорници су размијенили мишљења о могућностима сарадње и боље повезаности двије земље на пољу кинематографије.

Секретарка Газивода је упознала директора Хрибара са новоусвојеним Законом о кинематографији, који је утемељен на европским праксама. Истакла је да нас ускоро очекује формирање Филмског центра и Филмског фонда, као и доношење бројних подзаконских аката, те да би нам хрватска искуства у овој области била веома значајна.

Директор Хрибар је представио начин организовања филмске индустрије у Хрватској, организацију и рад ХАВЦ-а, као и финансирање филмског стваралаштва. Истакао је да је процес имплементације Закона о аудиовизуелним дјелатностима у Хрватској био изузетно тежак, али да су успјели да превазиђу проблеме на које су наилазили. Због тога ће ХАВЦ, како је истакао, бити од помоћи Министарству културе Црне Горе како би што прије уредила ову област.

Разговарано је и о јачању билатералних односа двије земље, при чему је секретарка Газивода пренијела иницијативу министра Павла Горановића за даљом заједничком промоцијом стваралаштва Душана Вукотића, Крста Папића, и Вељка Булајића, познатих црногорских филмских стваралаца, чији је живот и рад везан за Црну Гору и Хрватску.