Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Презентација активности Форума словенских култура на Цетињу

Презентација активности Форума словенских култура на Цетињу
Датум објаве: 11.11.2015 15:10 | Аутор: Министарство културре

Испис Штампај страницу


МКУУ Министарству културе на Цетињу је представљен програм Форума словенских култура, са посебним акцентом на могућностима интензивирања сарадње између црногорских државних и локалних институција културе и ове међународне организације, у чијем раду учествује 13 словенских држава.

Након презентације програма умјетничких резиденција ФСК и публикације Словени за столом¸ која је премијерно представљена на овогодишњој свјетској изложби ЕXПО Милано 2015, најављено је учешће Црне Горе у пројекту Сто словенских романа. Дванаест репрезентативних црногорских романа, насталих након пада Берлинског зида, постаће дио ове едиције, чији је основни циљ јачање књижевне и културне размјене између словенских земаља, али и подстицање превођења словенске књижевности на друге европске и свјетске језике.

Андреја Рихтер, извршна директорица Форума словенских култура говорила је о другим актуелним инцијативама ове организације, као што је подстицање сарадње између словенских матица, организовање музеолошких семинара и размјене између архива словенских земаља, као и заједничко конкурисање за европске фондове.

С обзиром на инволвираност црногорских музеја у пројекат Награде Жива за најбоље примјере музеолошке активности, на презентацији су говорили и Павле Пејовић, директор Народног музеја, који је лауреат ове награде у 2014. години, као и Биљана Брајовић, директорица ЈУ Музеји и галерије Будве црногорска представница у жирију. Поморски музеј, који је у 2015. години награђен специјалним признањем Жива за најбољи примјер комуникације са публиком, пак, домаћин је изложбе Словенски карневали¸која је синоћ отворена у Котору.

Стеван Радуновић, директор Државног Архива Црне Горе подсјетио је да је ова црногорска институција прије двије године реализовала пројекат „Главни градови словенских земаља”, који је окончан изложбом у сједишту УНЕСЦО у Паризу. Радуновић је такође најавио и пројекат дигитализације архивске документације о Првом свјетском рату, чији се завршетак очекује 2018. године израдом водича кроз архивске фондове словенских држава.