Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић учествовао на састанку Савјета министара културе Југоисточне Европе

Министар Горановић учествовао на састанку Савјета министара културе Југоисточне Европе
Датум објаве: 26.02.2016 10:45 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе говорио је на састанку Савјета министара културе Југоисточне Европе, који се одржава у Истанбулу.

У свом обраћању, на тему „Заштита и одрживо управљање културном баштином: приоритети, изазови и могућности за јачање регионалне сарадње у култури у оквиру Савјета министара културе Југоисточне Европе“, министар Горановић је рекао: "Вјерујем да је одлична прилика да представимо достигнућа у спровођењу културних политика, унаприједимо постојеће и развијемо моделе будуће сарадње. Међусобна упућеност наших култура је инспиративна колико и њихове разноликости. Тема која нас је данас окупила, у једном од симболичких тежишта свијета, Истанбулу, у континуитету представља средиште црногорске културне политике. Ово је право мјесто да потврдимо своју посвећеност складу односа према насљеђу, свијести о културним значењима и развојним потребама друштва."

„Јасно је да протеклу деценију можемо окарактерисати као период значајног учешћа културног насљеђа у укупном развоју друштва. Култура, све више, од потрошача постаје покретач развоја бројних области. Баштина, као скуп наслијеђених материјалних и нематеријалних добара, се штити, унапрјеђује и одрживо развија, пружајући инспирацију за савремено стваралаштво и развој креативних индустрија. На сличан начин размишља и Црна Гора, истовремено водећи рачуна да се при валоризацији природних и културних ресурса не одступи од захтјевних конзерваторских принципа, како би у аутентичном облику остала за будуће генерације. Друштвено – економском развоју Црне Горе осим баштине, како цијенимо, могу допринијети и бројне области културно-умјетничког стваралаштва, које у континуитету унапрјеђујемо и развијамо.”

Министри земаља чланица Савјета министара културе Југоисточне Европе усвојили су на данашњем састанку Декларацију, којом су потврдили своју посвећеност јачању сарадње унутар иницијативе и скренули пажњу на важност и улогу кутуре у одрживом развоју.

Након састанка, министар Горановић је говорио на прес конференцији, гдје је рекао да Савјет и састанци министара у оквиру њега представљају добру прилику за повезивање земаља региона, које дијеле заједничку традицију и културу. “Овакви сусрети нијесу само формални догађаји, већ дају оквир и снажан подстицај за реализацију конкретних пројеката.”

Предсједавање иницијативом Савјет министара културе Југоисточне Европе на данашњем састанку је преузела Република Албанија.

Обраћање министра Горановића можете преузети овдје.