Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић разговарао са министром културе и туризма Републике Турске Махиром Уналом

Министар Горановић разговарао са министром културе и туризма Републике Турске Махиром Уналом
Датум објаве: 28.02.2016 12:47 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


мку Након састанка Савјета министара културе Југоисточне Европе у Истанбулу, Павле Горановић, министар културе разговарао је са Махиром Üналом, министром културе и туризма Републике Турске.

Током сусрета саговорници су размијенили мишљења о састанку иницијативе и поновили да препознају њен значај за јачање улоге културе у друштву. Како су истакли, овај оквир је добар начин за промоцију и снажење културних веза земаља Балкана.

Министри су разговарали и о обиљежавању 10 година независности Црне Горе и 10 година од обнове дипломатских односа Црне Горе и Републике Турске. Сагласили су се да је овај јубилеј важно обиљежити у Републици Турској и у том смислу предложили организовање програма којима ће се представити Црна Гора, њено савремено стваралаштво, али и богато насљеђе. Сагласили су се да је култура темељ односа двије земље и веза која Црну Гору и Турску може јос сназније приближити.

Црна Гора је вјековима била мјесто сусрета разлицитих цивилизација и данас је поносна на своје мултикултурно богатство, због чега посебну посвећеност има када је култура у питању, рекао је министар Горановић.

Досадашња сарадња међу институцијама културе, али и савременим ствараоцима двије земље на високом је новоу и добар је примјер како даље развијати сарадњу, навели су министри, те су истакли да ће у наредном периоду бити усмјерени ка њеном даљем унапређењу.       

Министар Üнал је прихватио позив да ускоро посјети Црну Гору и да се том приликом потпише Споразум између Министарства културе Црне Горе и Министарства културе Републике Турске о сарадњи у области културе.

 

 

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ