Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Њ.К.В. Принц Чарлс од Велса посјетио Народни музеј Црне Горе

Њ.К.В. Принц Чарлс од Велса посјетио Народни музеј Црне Горе
Датум објаве: 18.03.2016 16:36 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Током боравка на Цетињу, у оквиру званичне посјете Црној Гори, Њ.К.В. Принц Чарлс од Велса посјетио је данас Народни музеј Црне Горе.

 

У веома срдачном разговору с британским принцем, министар културе Павле Горановић је изразио посебно задовољство због посјете у години када наша држава обиљежава два веома значајна јубилеја: 10 година независности Црне Горе и 1000 година од смрти кнеза Владимира.

 

Принц Чарлс је исказао интересовање за црногорску културу, као и могућности школовања кадрова од значаја за њен укупни развој. Министар Горановић упознао је принца Чарлса с радом институција културе и визијама даљег унапрјеђења сектора културе у цјелини, цијенећи важним наставак односа Велике Британије и Црне Горе и у овој области.

 

У присуству министра Горановића, високи гост обишао је Плаву капелу, у којој се налази икона чувене Богородице Филермосе, као дио сталне поставке у Владином дому. Принц Чарлс посјетио је и умјетничку галерију, односно преглед најзначајнијих аутора и дјела умјетности јединственог југословенског простора до средине 20. вијека, те стваралаца модерне црногорске умјетности, као и актуелности на домаћој савременој ликовној сцени.

 

Уз министра Горановића са сарадницима, домаћини у Народном музеју Црне Горе били су Павле Пејовић, директор, Мирјана Дабовић-Пејовић, руководилац Умјетничког музеја и проф. Александар Чиликов, историчар умјетности.

 

У Народном музеју Црне Горе Принц Чарлс, такође, упознао се са савременим иконописцима и њиховим стваралаштвом.