Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Потписан Извршни програм сарадње између министарстава културе Црне Горе и Народне Републике Кине

Потписан Извршни програм сарадње између министарстава културе Црне Горе и Народне Републике Кине
Датум објаве: 08.04.2016 16:05 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе, сусрео се данас на Цетињу с Донгом Веијем, замјеником министра културе Народне Републике Кине, који борави у званичној посјети Црној Гори.

Министар Горановић је истакао да досадашњи односи Црне Горе и Народне Републике Кине у бројним областима представљају надахнуће и за садржајну сарадњу у домену културе.

У том контексту, потписивање Извршног програма сарадње у области културе за период 2017-2020, између Министарства културе Црне Горе и Министарства културе Народне Републике Кине, у години када се обиљежава деценија дипломатских односа двије земље, према министровим ријечима, није само формални чин, већ истинска потреба за даљим снажењем добрих и пријатељских релација.

Замјеник министра културе Народне Републике Кине Веи је изразио посебно задовољство због боравка у Црној Гори, истичући да је и у протеклом периоду било евидентног напретка у сарадњи двије земље на различитим нивоима. Веи је истакао да су Црна Гора и Народна Република Кина посебно поносне на своју богату културу, што отвара простор за сарадњу не само у области баштине, већ и савременог културно-умјетничког стваралаштва.

 Заједнички је оцијењено да се потенцијали за сарадњу посебно огледају у сфери кинематографије, књижевности, позоришних фестивала, архитектуре, креативних индустрија, и то не само на институционалном, већ и појединачном плану.

Саговорници су истакли значај потенцијалног успостављања културно-информативних центара на реципрочној основи, у циљу укупне афирмације црногорске и кинеске културе, те размијенили мишљење о културним програмима обиљежавања десетогодишњице билатералних односа.

Посебно је апострофирано да динамични економски односи двије земље могу бити добар подстрек за интензивирање сарадње на пољу културе, увјерени у значај њихове међусобне повезаности.

На крају срдачног и пријатељског разговора, замјеник министра културе Народне Републике Кине, позвао је министра Горановића да до краја године посјети Пекинг и покрајину Сечуан.

Поред представника два министарства, састанку на Цетињу присуствовао је и Њ.Е. Цуи Џивеи, амбасадор Народне Републике Кине у Црној Гори.