Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Саопштење: Посјета делегације Министарства културе Народне Републике Кине Црној Гори

Саопштење: Посјета делегације Министарства културе Народне Републике Кине Црној Гори
Датум објаве: 11.04.2016 14:45 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Делегација Министарства културе Народне Републике Кине, предвођена замјеником министра Донгом Веијем, током боравка у Црној Гори обишла је институције културе на Цетињу, у Подгорици, Котору и Будви.

Током посјете Народном музеју Црне Горе приређен је сусрет са директором Павлом Пејовићем, који је упознао представнике Министарства културе НР Кине са радом Музеја и јединица које се у његовом саставу налазе. Како је истакнуто, богате музејске колекције Народног музеја обједињују најзначајније трагове црногорске историје. Представници Музеја презентовали су значајне збирке посвећене богатом културно-историјском насљеђу Црне Горе, али и савременој умјетничкој сцени.

Боравак у Подгорици обиљежила је посјета Културно информативном центру “Будо Томовић”, у којем су гостима представљене традиционалне црногорске фолклорне игре.

Посебно интересовање изазвала је посјета Природном и културно-историјском подручју Котора које се налази под заштитом УНЕСЦО. Том приликом гости су били у прилици да обиђу Котор и Пераст и посјете Поморски музеј Црне Горе, који чува богате збирке посвећене црногорском поморском насљеђу.

Како је истакао замјеник министра Донг Веи, богато културно насљеђе Црне Горе и изузетне природне љепоте дају велике могућности за развој туризма, а тиме и економски напредак цијеле земље.

У оквиру посјете Будви организован је обилазак ЈУ Музеји и галерије Будва и њених археолошких и етнографских збирки.

Господин Донг Веи је на крају посјете истакао да су Црна Гора и Народна Република Кина изузетно поносне на своју богату културу и традицију, што отвара широк простор за будућу сарадњу.