Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Saopštenje: Posjeta delegacije Ministarstva kulture Narodne Republike Kine Crnoj Gori

Saopštenje: Posjeta delegacije Ministarstva kulture Narodne Republike Kine Crnoj Gori
Datum objave: 11.04.2016 14:45 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija Ministarstva kulture Narodne Republike Kine, predvođena zamjenikom ministra Dongom Veijem, tokom boravka u Crnoj Gori obišla je institucije kulture na Cetinju, u Podgorici, Kotoru i Budvi.

Tokom posjete Narodnom muzeju Crne Gore priređen je susret sa direktorom Pavlom Pejovićem, koji je upoznao predstavnike Ministarstva kulture NR Kine sa radom Muzeja i jedinica koje se u njegovom sastavu nalaze. Kako je istaknuto, bogate muzejske kolekcije Narodnog muzeja objedinjuju najznačajnije tragove crnogorske istorije. Predstavnici Muzeja prezentovali su značajne zbirke posvećene bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu Crne Gore, ali i savremenoj umjetničkoj sceni.

Boravak u Podgorici obilježila je posjeta Kulturno informativnom centru “Budo Tomović”, u kojem su gostima predstavljene tradicionalne crnogorske folklorne igre.

Posebno interesovanje izazvala je posjeta Prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora koje se nalazi pod zaštitom UNESCO. Tom prilikom gosti su bili u prilici da obiđu Kotor i Perast i posjete Pomorski muzej Crne Gore, koji čuva bogate zbirke posvećene crnogorskom pomorskom nasljeđu.

Kako je istakao zamjenik ministra Dong Vei, bogato kulturno nasljeđe Crne Gore i izuzetne prirodne ljepote daju velike mogućnosti za razvoj turizma, a time i ekonomski napredak cijele zemlje.

U okviru posjete Budvi organizovan je obilazak JU Muzeji i galerije Budva i njenih arheoloških i etnografskih zbirki.

Gospodin Dong Vei je na kraju posjete istakao da su Crna Gora i Narodna Republika Kina izuzetno ponosne na svoju bogatu kulturu i tradiciju, što otvara širok prostor za buduću saradnju.