Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Наставак сарадње у области културе са Републиком Италијом

Наставак сарадње у области културе са Републиком Италијом
Датум објаве: 12.04.2016 11:39 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Јуче је на састанку Павла Горановића, министра културе и Њ.Е. Вићенца дел Монака, амбасадора Републике Италије у Црној Гори разговарано о наставку успјешне сарадње Црне Горе и Републике Италије у области културе.

Министар Горановић је поздравио активности Амбасаде Италије у Црној Гори на организовању догађаја у области културе и истакао да ће ова година, у којој обиљежавамо 10 година од обнове независности Црне Горе и обнове дипломатских односе Црне Горе и Републике Италије бити обиљежена бројним заједничким активностима.

Такође, саговорници су оцијенили да заједничко учешће у пројекту номинације Венецијанских тврђава на УНЕСЦО листу свјетске баштине представља одличан начин за промоцију богатог културног насљеђа јадранског региона.

Министар Горановић и амбасадор дел Монако поздравили су потписивање Меморандума о сарадњи између Министарства културе Црне Горе, Института за технологије примијењене у културној баштини (ИТАБЦ) Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР), Историјског института Универзитета Црне Горе који је потписан након њиховог сусрета, а који предвиђа сарадњу италијанских и црногорских институција у проучавању, заштити и валоризацији културне баштине.

Приоритетне теме потписаног документа односе се на истраживање, каталогизацију и промоцију културно-историјског насљеђа, одрживи развој и очување културних добара, арехолошких налазишта и историјско-урбаних подручја, праћење пројеката и очувања, те планирање и дизајн Мастер плана за обнову древних цјелина и историјских центара.

Меморандум је усмјерен ка успостављању научне сарадње између Црне Горе и Републике Италије у области културне баштине. Документ се односи на мултилатерално истраживање и обуку кроз три нивоа: научну сарадњу, пројекте рестаурације, урбанизма и пројектовања, те размјену гостујућих професора, истраживача и студената.

Меморандум је, у име Института за технологије примијењене у културној баштини (ИТАБЦ) Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР) потписао директор др Паолло Мауриелло, у име Историјског института директор др Момчило Д. Пејовић, а у име Министарства културе мр Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину.

Министарство културе