Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић у званичној посјети Аустрији

Датум објаве: 20.04.2016 11:43 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе, боравиће 21. априла 2016. године у званичној посјети Републици Аустрији, гдје ће се срести са Џозефом Остермајером, савезним министром за културу, устав и медије Републике Аустрије.

Сусрет два министра биће прилика за разговор о унапређењу билатералне сарадње Црне Горе и Аустрије у области културе.

Током боравка у Бечу, министар Горановић ће потписати и Оквирни споразум о приступању Црне Горе ТРАДУКИ пројекту за подршку и посредовање у реализацији преводилачких пројеката у Југоисточној Европи. Потписивање Споразума биће уприличено током састанка Управног одбора ТРАДУКИ мреже, којег организује Аустријска федерална канцеларија и Федерално министарство за Европу, интеграције и спољну политику Републике Аустрије.

ТРАДУКИ је европска мрежа за књижевност и књиге, у којој учествују Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Косово, Лихтенштајн, Њемачка, Румунија, Словенија, Србија и Швајцарска. Од 2008. године, ова мрежа помогла је 672 превода са њемачког на језике земаља југоисточне Европе, али и међусобне преводе преко 200 наслова.

Прикључење мрежи ТРАДУКИ омогућиће црногорским писцима и преводиоцима приступ годишњем новчаном фонду мреже, те њихово учешће у програмима резиденцијалних боравака у другим земљама, као и на међународним књижевним манифестацијама.