Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Сусрет министра Горановића и савезног министра за културу, устав и медије Републике Аустрије Јозефа Остермајера

Сусрет министра Горановића и савезног министра за културу, устав и медије Републике Аустрије Јозефа Остермајера
Датум објаве: 21.04.2016 14:24 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру званичне посјете Бечу, Павле Горановић, министар културе, састао се са Јозефом Остермајером, савезним министром за културу, устав и медије Републике Аустрије.


Горановић и Остермајер разговарали су о унапређивању билатералне сарадње Црне Горе и Републике Аустрије на реализацији заједничких пројеката из области културе.


У разговору је истакнуто да широк оквир за будућу сарадњу стоји у чињеници да Црна Гора на својој територији баштини велики број фортификација које потичу из Аустроугарског периода. Промоција и популаризација овог дијела културне баштине предложена је кроз могућност организовања изложби, округлих столова, размјену знања и искустава на пољу конзервације и рестаурације, али и евентуалних улагања аустријске Владе, која би била базирана на заштити и очувању овог дијела насљеђа.


Поменуто је и да традиционално добри односи, видљиви кроз материјално насљеђе аустроугарских фортификација, могу бити промовисани и кроз потенцијалне заједничке УНЕСЦО номинације за упис културних добара Црне Горе и Аустрије на Листу свјетске баштине.


Поздрављајући учлањење Црне Горе у ТРАДУКи мрежу за преводјење и књиге, министар Остермајер је навео како овај чин види као одличан подстицај повезивању двије земље, јер је књижевност један од најбољих представника култура и народа.


Цијенећи досадашњу успјешну сарадњу између двије земље, на размјени умјетника и успостављању контаката између институција културе, министар Горановић је позвао на интезивирање активности и по овом питању.


Такође, министри Горановић и Остермајер изразили су сагласност да Црна Гора на својој територији баштини изузетно велик број културних добара која су најчешће лоцирана на туристички атрактивним предјелима, те су оцијенили да такве околности стварају добре услове за сарадњу у области филма и филмског туризма.


На крају разговора, министар Горановић је позвао министра Остермајера да у наредном периоду посјети Црну Гору.


Састанку је присуствовао и Иван Милић, амбасадор Црне Горе у Републици Аустрији.


Министарство културе