Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Црна Гора приступила ТРАДУКИ мрежи за подршку и посредовање у реализацији преводилачких пројеката у Југоисточној Европи

Црна Гора приступила ТРАДУКИ мрежи за подршку и посредовање у реализацији преводилачких пројеката у Југоисточној Европи
Датум објаве: 22.04.2016 11:16 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе, Павле Горановић, потписао је у Бечу Оквирни споразум о ТРАДУКИ пројекту за подршку и посредовање у реализациј ипреводилачких пројеката у Југоисточној Европи.

Споразум је потписан током састанка Управног одбора ТРАДУКИ мреже, организованог од стране Аустријске федералне канцеларије и Федералног министарства за Европу, интеграције и спољну политику Аустрије.

Потписивањем овог споразума Црна Гора постала је пуноправна чланица ТРАДУКИ мреже, након што је током 2015. године покренула процедуре за учлањење.

Министар Горановић је на састанку истакао да је мисија мреже ТРАДУКИ, која је заснована на посредовању у култури, заправо промишљена дипломатско-интелектуална стратегија која афирмише принцип јединства у разноликост и европског књижевног простора.

“Снага писане ријечи, захваљујући овој мрежи, намеће се као основа за позитивне интеракције разноликих, а истовремено сличних културних заједница. На сличан начин размишља и Црна Гора, те својом културном политиком препознаје потребу за афирмацијом универзалних вриједности, али истовремено и за сагласјем посебних идентитета и специфичности.” казао је министар Горановић.

Такође, он је истакао да Министарство културе Црне Горе препознаје регионалну и међународну сарадњу као свој приоритет, дефинисан стратешким и нормативним документима у култури.

Прикључење мрежи ТРАДУКИ омогућиће црногорским писцима и преводиоцима приступ годишњем фонду од 620.000 еура, те њихово учешће у програмима резиденцијалних боравака у другим земљама, као и на међународним књижевним манифестацијама.

Осим видљивости црногорске књижевности, и промоције домаћих аутора на међународном тржишту, званично укључивање Црне Горе у ТРАДУКИ мрежу је и политички чин, којим се потврђује црногорска посвећеност јачању сарадње у региону и шире, те избор дијалога и културне сарадње као катализатора политичких, економских и социјалних реформи.

 

Министарство културе