Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Саопштење: Завршена конференција “Моћ културе”

Саопштење: Завршена конференција “Моћ културе”
Датум објаве: 29.04.2016 18:11 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Конференција “Моћ културе”, посвећена културној политици Црне Горе, савременим изазовима и перспективама, реализована је у Министарству културе 27. и 28. априла, у партнерству с њемачком фондацијом “Конрад Аденауер”.

 

Конференцију су отворили Павле Горановић, министар културе и Норберт Бецкманн-Диеркес, директор фондације “Конрад Аденауер”, након чега су услиједиле три панел дискусије: Култура као развојни потенцијал и култури туризам, Култура и међусекторско повезивање и Култура у служби јавне дипломатије.

У оквиру панел дискусија говорили су представници домаћих и међународних институција. Модератор је био књижевник Андреј Николаидис.

Панел Култура као развојни потенцијал и културни туризам, обиљежила су излагања Марка Петричевића, генералног директора Директората за управљање туристичком дестинацијом у Министарству одрживог развоја и туризма, проф. др Рада Ратковића, декана Факултета за бизнис и туризам, проф. др Александра Чиликова, историчара умјетности и Ларса Јöрн Зиммера, њемачког експерта за одрживи развој и туризам.

Говорило се о потенцијалима наше земље у области културног туризма, при чему је указано на богато културно насљеђе које је неопходно валоризовати и уз посебну пажњу прилагодити потребама модерног доба. Закључено је да компаративна анализа данашњег црногорског туризма и оног од прије 15 година указује на знатан напредак, али и назначено да је важно имати у виду све могуће проблеме и препреке са којима се у овој области сријећемо, како би на прави начин искористили  значајне потенцијале нашег културног насљеђа. Искуства Њемачке у овој области представио је Ларс Јöрн Зиммер, њемачки експерт за одрживи развој и туризам, који је нагласио важност валоризације културних добара у туристичке сврхе, за укупни развој једне земље.

На другом панелу, Култура и међусекторско повезивање, говорили су Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину у Министарству културе, затим проф. др Ненад Вујадиновић, декан Факултета умјетности УДГ, Бранка Жижић, савјетница у Сектору за националне програме и пројекте у Министарству науке и Ангела Цатхрин Брüммер, из Конслатинг фирме за споменичке концепте из Њемачке.

Кроз излагања панелиста и учесника Конференције указало се на важност међусекторског повезивања и блискост културе са другим областима. Како је истакнуто, недавно усвојени Програм развоја културе Црне Горе до 2020. године дефинише ово питање као један од приоритета у њеном даљем развоју. Искуство Њемачке у повезивању различитих сектора, које су присутни имали прилику да чују, може бити добро усмјерење и Црној Гори, закључили су учесници.

Другог дана Конфереције, на тему Култура у служби јавне дипломатије, говорили су Драгица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво у Министарству културе, Маријана Живковић, директорица Дирекције за економске односе и културну сарадњу с иностранством из Министарство вањских послова и европских интеграција, Хана Стојић из ТРАДУКИ Европске мреже за књижевност и Мицхаел Г. Фритз, њемачки књижевник из Дрездена.

 

Разговарајући на наведену тему, учесници су навели да Црна Гора тежи да, различитим начинима афирмише свој културни и национални идентитет. У том смислу, представљене су активности на међународном плану и назначено да је урађен значајан посао, али да се он мора наставити уз још већу посвећеност. Недавно приступање Црне Горе ТРАДУКИ мрежи оцијењено је као још један, важан корак за представљање културе Црне Горе и њене културе Европи и свијету.

Успјешно завршена конференција “Моћ културе” заокружена је и посјетом гостију Двору краља Николе на Цетињу, те обиласком Његошевог маузолеја на Ловћену, што је била добра прилика за непосредније упзнавање са важним дијелом црногорског културног и историјског насљеђа.